Jak zatočit s jarní únavou?

Sponzorované odkazy:

Jak zatočit s jarní únavou?

Jste čím dál více unaveni? Zima se nás drží zuby nehty, teplota pomalu stoupá, ale sluníčko pořád nikde. Někteří z nás již začínají pociťovat příznaky jarní únavy – a upřímně není se čemu divit, když je situace zhoršena protikoronavirovými opatřeními a nošením respirátorů po celé zimní období.

Trápí vás sezónní porucha nálady?Trápí vás sezónní porucha nálady?

Tato sezónní porucha, únava, výkyvy nálad, věčná ospalost, vyčerpání, motání a bolesti hlavy, zhoršené soustředění, zvýšená nemocnost má komplexní pojmenování – jarní únava.

Chce se vám pořád spát?Chce se vám pořád spát?

Jaké jsou příčiny jarní únavy?

Změna ročního období znamená pro naše tělo velikou změnu. Mění se tlak, vlhkost i teplota vzduchu. To klade vysoké nároky nejen na kardiovaskulární systém, ale i na naši imunitu a adaptibilitu. Ráno jsou teploty pod mrazem, odpoledne je tepleji, často nás z těch rychlých změn bolí i hlava. Právě únava, malátnost a pocit vyčerpání nám hlásí potíže s oběhovým systémem. Na jaře naštěstí přibývá denního světla, která nám v zachmuřených zimních dnech tolik chybělo. Dny byly krátké, noci dlouhé a náš hormonální systém byl přepnutý v „režimu spánku“ a šetření energie. Změny počasí, více světla přes den nám mohou rozházet cirkadiální rytmy, způsobit nespavost, anebo naopak neustálou únavu.

Nemůžete se soustředit?Nemůžete se soustředit?

Jak se s jarní únavou vypořádat?

Se střídáním ročních období na našem území nic neuděláme, ale můžeme našemu tělu pomoci, aby se snadněji adaptovalo na přicházející jaro. Snažte se vstávat a usínat ve stejnou dobu, dodržujte i doby jídel, aby mělo pravidelnost. Kdykoliv to jen půjde, jděte se projít na čerstvý vzduch a na sluníčko. Nebojte se zkusit ani saunování a otužování, tělo si snadněji zvykne na velké výkyvy teplot. Nezapomeňte dlouho spát a dodržovat pitný režim. Zaměřte se i na váš jídelníček, který by měl obsahovat co nejvíce čerstvé zeleniny a ovoce. Musíte tělu doplnit po dlouhé zimě vitamíny a minerály. Nezvládáte-li konzumovat dostatek ovoce a zeleniny, dělejte si ovocná a zeleninová smoothies. Klíčový je dostatečný přísun vitamínů B, C a D. Vitamíny skupiny B jsou klíčové pro správné fungování metabolismu. Vitamín C a D podporují naši imunitu a pomáhají nám bojovat s nachlazením.

Článek Jak zatočit s jarní únavou? byl publikován 2. března 2022 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...