Na jarní alergie pomohou některé bylinky

Tagy:  nemoc, příznaky, symptomy, léčba, byliny, jaro

Sponzorované odkazy:

Na jarní alergie pomohou některé bylinky

Kýchání, vodnatá rýma, ucpaný nos, vyrážka, svědění a slzení očí, to vše jsou symptomy alergie, které umějí mnoha lidem jaro hodně znepříjemnit. Nepříjemné příznaky lze utlumit pitím některých bylinných čajů.

Existuje několik bylin, které prokazatelně potlačují alergické reakce jak na sliznicích nosohltanu a očí, tak v dýchacích cestách a zmírňují rovněž projevy na pokožce. Používají se buď samostatně, nebo kvůli komplexnímu účinku v kombinacích s dalšími bylinami. Výrazné účinky mají výtažky z pupenů divizny, kaliny, měsíčku, černého rybízu, habru a dalších.

Autor: Kevin DooleyAutor: Kevin Dooley

Protialergické účinky má také kopřiva, ta výborně působí například při senné rýmě. Kromě toho mají listy této rostliny význam při léčení ekzému i při tišení bolestí u záchvatu dny. Bylinou, která dokáže utlumit alergický kašel či rýmu, je divizna. Kromě toho působí protizánětlivě, tlumí bolest a užívá se proti žaludečním potížím. Během jarního období je dobré pít čaj, který obsahuje černý rybíz. Ten pomáhá při nepříjemných alergických kožních reakcích, snižuje otoky a zarudnutí a tlumí svědění kůže. K utlumení dráždivého kašle, zejména u dětí, je vhodný čaj s lékořicí. Lékořice zlepšuje činnost nadledvinek, které mají vliv na vznik alergií. Další bylinou je ostropestřec, který je v boji s alergiemi velmi účinný. Léčí různé druhy alergií, například kopřivku nebo sennou rýmu, pomáhá při astmatických záchvatech a tlumí záněty. Při přípravě čaje je nutné, aby byla semena dostatečně roztlučená, jinak se z nich nevylouhují důležité látky. Nedoporučuje se pít v těhotenství a při výrazně zvýšeném tlaku, mohou ho však užívat i děti. Během alergií se také často tvoří afty, jejich léčbu lze urychlit konzumací čajů, které obsahují květ měsíčku. Měsíček lékařský obsahuje látky zvané fytoncidy neboli rostlinná antibiotika a právě díky nim skvěle funguje v boji proti bakteriím. Kromě toho má výrazné antioxidační účinky.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Na jarní alergie pomohou některé bylinky byl publikován 5. května 2015 v 16.00 v rubrice Nemoci a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...