Bylinky pro dobrý spánek

Tagy:  bylinky pro dobrý spánek, bylinky a nespavost

Sponzorované odkazy:

Bylinky pro dobrý spánek

Dnešní uspěchaná doba je plná stresu a neklidných situací ať už pracovních či rodinných. Člověk vystavený těmto konfrontačním okamžikům je nutně zasažen myšlenkami všeho druhu a chaos mysli v organismu nastavuje stresové prostředí. První známky těchto problémů se projeví neklidem, podrážděností a problémy se spaním. Lidé se mohou často budit v průběhu noci, probouzí se v brzkých ranních hodinách – mezi 2. a 4. hodinou a už neusnou nebo nemohou usnout večer ani v pozdních hodinách.

Pro uklidnění lze použít i běžné koření

Dobromysl – organum vulgare neboli oregano – není jen koření pro ochucení masových a těstovinových pokrmů, ale má především uklidňující účinky a odvar z dobromysli vypitý před spaním napomáhá ke klidnému a posilujícímu spánku. Také probuzení bývá příjemné, člověk se cítí odpočatě a má dobou náladu. Podobného efektu dosáhneme koupelí, do které přidáme odvar z dobromysli, jen připravený silnější a ve větším množství než na pití. Není návyková a nemá žádné vedlejší účinky při dlouhodobém používání. Majoránka – má uklidňující účinky podobné jako oregano.

foto: garten.czfoto: garten.cz

Meduňka je oblíbenou, známou a často používanou bylinou

Meduňka – mellisa oficinalis – je známá bylinka s uklidňujícími účinky používaná do čajů samostatně nebo do uklidňujících směsí bylin. Také lihová tinktura má okamžité uklidňující účinky. Odvar je nutný připravovat bez vaření byliny – meduňka sušená ani čerstvá by se nikdy neměla vařit. Varem by se zničily léčivé i aromatické látky, které obsahuje. Proto ji zalijeme vodou, která má jen kolem 80 stupňů. Dobré je také uklidňující a radost přinášející meduňkové víno, které se připraví tak, že se do kvalitního vína přidá několik snítek meduňky, snítka šalvěje a snítka pelyňku a nechá se za oknem na světle měsíc macerovat. Pak se průběžně popíjí každý den malá sklenka.

foto: garten.czfoto: garten.cz

S třezalkou opatrně, ale pomáhá

Třezalka tečkovaná – hypericum perforatum – pomáhá uklidnit nervovou soustavu a napomáhá ke klidnému a hlubokému spánku. Odvar lze připravit ze samotné třezalky, ale používá se i ve směsích s dalšími bylinami. Neměla by se však používat dlouhodobě, může se na ni vytvořit návyk, může způsobit po delší době alergickou reakci, příp. se po několika týdnech jejího každodenního užívání může zaznamenat snižování účinnosti. Třezalka je účinnější, jako většina bylin, užívá-li se v podobě tinktury. Tinkturu z třezalky získáme dvoutýdenní macerací rozvinutých třezalkových květů v silném alkoholu, nejlépe v lihu z lékárny. Užívá se po kapkách rovněž pro dobré spaní, ale třeba také při potížích se žlučníkem či při cestovních kinetózách.

foto: autorkafoto: autorka

Mezi další byliny s uklidňujícím účinkem, které podporují spokojený spánek, patří hloh obecný, levandule lékařská, kozlík lékařský, šišák bajkalský, tymián či chmel. Nejlepším řešením však je vyhýbání se stresu, častý a vydatný odpočinek a především klidný pobyt v přírodě.

Článek Bylinky pro dobrý spánek byl publikován 5. srpna 2012 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...