Wasabi, zázračný křen z Asie

Tagy:  wasabi, křen, Asie, přírodní antibiotikum, bakterie, sushi

Sponzorované odkazy:

Wasabi, zázračný křen z Asie

Asijská kuchyně už dávno přišla do módy, hlavně ale pro její lahodnou chuť i pořádný říz. Pokud se ale budeme zabývat jednotlivými potravinami použitými do těchto pokrmů, zjistíme, že nám tyto dálky přinášejí mnohem více než jen potěchu jazyku – potraviny a přísady mají totiž mnoho velmi příznivých účinků na naše zdraví. A oblíbený jasně zelený křen wasabi není žádnou výjimkou.

Japonsko v barvě zelené

Křen wasabi je typický pro japonskou kuchyni. Hlavně milovníci sushi ho důvěrně znají. Wasabi je japonský křen, pro který je charakteristická zářivě zelená barva a ostrá chuť. Ta je však spíše podobná štiplavé hořčici než třeba chili papričkám. Pocítíme ji hlavně v nosní dutině a nose. Podle síly nám je tedy může řádně protáhnout. Náš starý známý český křen se mu nevyrovná, je o poznání jemnější.

Antibakteriální účinky křenu

Wasabi je používán primárně jako dezinfekce. Má totiž schopnost účinně likvidovat bakterie. To se využívá například při konzumaci syrových ryb a mořských plodů. Wasabi je v podstatě přírodním antibiotikem.

Vitamíny a další obsažené látky

Wasabi je také bohatý na vitamíny, zejména vitamín C a B6. Dále obsahuje minerály, třeba hořčík a vápník je bohatě zastoupen. V křenu najdeme ještě řadu dalších látek, například antioxidanty či posilovače imunitního systému.

Další přínosy konzumace křenu

Wasabi obsahuje také látky, které sehrávají důležitou roli při prevenci rakoviny. Při léčbě rakoviny zase pomáhají tlumit některé její vedlejší účinky. Křen je také používán jako přísada do ústních vod a dalších přípravků, pomáhá totiž ničit bakterie v ústní dutině.

Kořen wasabi, autor: EverJeanKořen wasabi, autor: EverJean

Aby wasabi neztratil na síle

Křen wasabi časem ztrácí „grády“. Proto bychom s ním měli dle toho nakládat. Křen si můžeme koupit v takové formě, která nám bude nejlépe vyhovovat. Nejrozšířenější je wasabi pasta či prášek, který se před použitím smíchá s vodou. K dostání je však třeba i wasabi roztok. Také se prodávají různé pochutiny využívající síly wasabi, jako třeba oříšky v těstíčku z tohoto křenu. I mezi různými výrobky můžeme pocítit výraznější rozdíl v síle.

Ať už se rozhodneme pro cokoliv, vždy wasabi podáváme přímo z tuby či čerstvě rozmíchaný, zrovna tak oříšky nenecháváme otevřené. Štiplavost totiž velmi rychle vyprchává a chuť se ztrácí.

Kvalita výrobků

Wasabi je poměrně drahý, protože rostlinka roste velmi pomalu. Na trhu je tedy řada nekvalitních výrobků či špatně udělaných náhražek. Zde nelze doporučit nic jiného než dobře zkoušet a číst důkladně složení.

Autor: Quinn DombrowskiAutor: Quinn Dombrowski

Článek Wasabi, zázračný křen z Asie byl publikován 16. května 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...