Nemoc dna – příčina, příznaky a léčba

Tagy:  dna, klouby, kyseliny močová, maso, alkohol, bolesti kloubů, zánět kloubů

Sponzorované odkazy:

Nemoc dna – příčina,  příznaky a léčba

Dna je nemocí, která postihuje dle dostupných údajů zhruba desetinu obyvatel naší země. Dříve byla přezdívána nemocí králů, dnes však patří mezi zcela běžné choroby. Existuje ale mnoho možností, jak se s dnou relativně efektivně vypořádat.

Nemoc králů

Dna byla v minulosti pouze záležitostí těch nejbohatších. Strava obyčejného lidu totiž neobsahovala zdaleka takové množství masa a vnitřností jako jídelníčky panovníků a šlechty. Nadbytek těchto a dalších potravin a do jisté míry i genetické dispozici pak napomohly rozvoji nemoci zvané dna, latinsky arthritis urica. Dna se vyskytuje převážně u mužů. Příčiny můžeme dělit na primární a sekundární – primárními jsou nedostatečné vylučování kyseliny močové z těla, genetické dispozice a přemíra masa, alkoholu, luštěnin a dalších potravin v jídelníčku. Sekundárními příčinami se pak rozumí některá onemocnění. Dna se totiž často vyskytuje společně s jinými nemocemi, třeba cukrovkou či leukemií.

Chemické procesy při dně

Osoby trpící dnou mohou své potíže přičítat hlavně nedostatečnému množství enzymů, které štěpí kyselinu močovou. Tato kyselina je produktem metabolizace tzv. purinů. Tělo ji tedy nedokáže zpracovat a vyloučit. Zůstává v organismu – v krvi a ukládá se v tkáních, zejména kloubech.

Příznaky dny

Jelikož kyseliny močová tvoří v těle krystalky jehličkovitého tvaru, příznakem je zejména bolest, často velmi ostrá. Nemoc však provází i zánět kloubu. V době záchvatu se mohou objevovat i horečky.

Autor: NickGortonAutor: NickGorton

Diagnóza a první kroky

Dna se diagnozuje velmi snadno – složení krve a moči poukáže na problém s kyselinou močovou. Pacient pak okamžitě přechází k prvnímu kroku vedoucímu ke zlepšení stavu – k úpravě jídelníčku. Je totiž důležité věnovat patřičnou pozornost životosprávě. Velký vliv může mít optimalizace váhy, obezita totiž pacientům velmi škodí. Své místo zde má i pohyb a dostatečný příjem tekutin. Dále se nasazuje dieta, která spočívá v minimalizaci příjmů potravin obsahujících puriny.

Léčba dny

Samotná léčba dny rozeznává fázi klidu a fázi akutního zánětu. V období klidu léčba spočítá v užívání léků na snížení hladiny kyseliny močové v krvi a podporujících její vylučování z organismu. Také se mohou naordinovat léky snižující ph moči. Ve fázi akutní, kdy pacient trpí výraznými bolestmi, se podávají zejména léky působící na zánět samotný, také antirevmatika a samozřejmě léky tlumící bolest.

Článek Nemoc dna – příčina, příznaky a léčba byl publikován 22. května 2011 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (14).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...