Spavá nemoc – příznaky a léčba

Tagy:  spavá nemoc, choroba, bakterie, nákaza, příznaky, léčba

Sponzorované odkazy:

Spavá nemoc – příznaky a léčba

Spavá nemoc se řadí k tropickým infekčním onemocněním vyskytujícím se v subsaharských afrických státech. Chorobu způsobuje bakterie, která je velmi snadno přenosná mouchou tse tse, jejímž štípnutím dojde k nákaze. V dřívějších dobách byla nemoc hrozbou Afriky, ale ve 20. Století se ji podařilo prakticky vymínit. Avšak díky špatným hygienickým podmínkám a zanedbanosti vůči nákaze se nemoc vrátila a dále koluje napříč Afrikou, kde se stala hrozbou jak pro místní obyvatele, tak pro nic netušící turisty. Pokud se tedy chystáte zemi třetího světa navštívit, informujte se o očkování.

Příznaky nemoci jsou pomalé, za to naprosto typické. V místě kousnutí se do několika dnů objevů bolestivý otok červené barvy, následně nakaženého čekají několikadenní horečnaté stavy provázené silnými bolestmi hlavy a kloubů. V další fázi se bakterie dostane do mízního systému, kde způsobí až neuvěřitelný otok uzlin, právě tento příznak je jasným důkazem tropické nemoci zvané spavá nemoc. Tato fáze obvykle trvá až půl roku, čili postižený nemusí vědět, že je nakažený tropickou nemocí, nýbrž že se potýká s obyčejnou chřipkou. Během těchto horečnatých stavů a natékání mízních uzlin však dochází k poškození ledvin a srdce, což může vést až ke smrti pacienta. Po této zdlouhavé etapě nastává třetí fáze, která je již opravdu závažná a i okolí pacienta si všimne, že něco není v pořádku. Parazit napadne nervový systém, jehož následkem se nemocný potýká s malátností, apatií, se záchvaty únavy, upadá do hlubokého komatického spánku, který se střídá se stavy nespavosti a naprosté bělosti, nakažený má pokleslá víčka, nepřítomný výraz v obličeji, je zcela pasivní naprosto vyčerpaný, aniž by prováděl fyzickou činnost. V případě neléčení dochází k mentální retardaci a následně ke smrti poškození mozku.

Co se léčby týče, je poměrně svízelná. Nejčastěji se nemocnému podává lék Melarsoprol, který má však vedlejší účinky v podobě bolestí a otoků. Jeho užívání spočívá v několika po sobě jdoucích injekcí. Existuje také spousta dalších léčiv, ta se však používají již při první fázi.

spavá nemoc je velice nebezpečná, autor: Merlin Photostreamspavá nemoc je velice nebezpečná, autor: Merlin Photostream

Článek Spavá nemoc – příznaky a léčba byl publikován 28. srpna 2012 v 23.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...