Bércové vředy – příznaky a léčba

Tagy:  Bércové vředy, příčina, léčba, škrábanec, odřenina, nemoc

Sponzorované odkazy:

Bércové vředy – příznaky a léčba

Nemoci kůže bývají vždy nepříjemné a jejich léčba je svízelná a s nejistými výsledky, může trvat i několik let a způsobí vám jizvy jak na těle, tak na duši. Pubertálních pupínků či dětských odřenin se zbavíte mrknutím oka, avšak chronická onemocnění, ke kterým se kromě bércových vředů řadí také atopický ekzém jsou obvykle záležitostí celého života, jejich průběh můžete redukovat a částečně vyléčit, avšak nepočítejte s kůží jako mají miminka.

Co jsou bércové vředy?

Bércové vředy jsou, jak již bylo zmíněno chronickým onemocněním kůže, které je velmi nepříjemné a pacienta dokáže pořádně potrápit. Může vzniknout na základě i nepatrného poškození kůže, jakým je škrábanec či stroupek, kterého si nikdo ani nevšimne nebo mu nevěnuje dostatečnou pozornost, a poté rozroste v mokvající nehezkou ránu, která pokryje značnou část bérce. Proč jsou bércové vředy natolik zdlouhavým procesem? Odpověď je velice prostá, neboť poranění se netýká pouze svrchní části kůže, ale také střední vrstvy, neboli škáry. Jedná se tedy o zánětlivé onemocnění, často hnisající a mokvající, jehož název je odvozen o ložiska, na kterém se problém vyskytuje.

Krásné a hladké nohy bez bércových vředů, autor: beautylinerKrásné a hladké nohy bez bércových vředů, autor: beautyliner

Příčina vzniku bércových vředů

Bércové vředy vznikají na základě nějakého vnějšího podnětu, které vznikne v okolí bérce, jedná se o škrábanec, odřeninu, úraz, štípanec od hmyzu a podobně. Takovéto zranění je samo o sobě v podstatě zanedbatelné, pokud jej dostatečně vyléčíte. Nastane-li situace, že se poraněné tkáni dostatečně nevěnujete, může dojít k jejímu ošklivému zahnisání, z čehož se v nejbližší době vyvine nehezký bércový vřed, jehož léčba může trvat i několik let. K okolnostem, které mohou hojení ran zpomalit patří také křečové žíly, diabetes a nebo oběhové poruchy žilního systému. Ke vzniku bércových vředů mohou též přispět dědičné vlastnosti v podobě křečových žil, které nemoc nepřímo vyvolávají.

Léčba bércových vředů

Až do 90. let minulého století se bércový vřed léčil používáním zevních léčiv v podobě různých mastí, past, zásypů či léčebných roztoků. V posledních letech se však objevila nová, velmi účinná metoda hojení, která spočívá v používání speciálních krytí rány, jež udržují v ráně optimální, vlhké prostředí a podporující hojení. Délka hojícího procesu bércového vředu se zkracuje a počet zcela vyhojených případů je několikanásobně vyšší. Aby byl léčebný program co nejúčinnější, je třeba odstranit veškeré příčiny, které nemoc způsobily a nebo zhoršili. Léčbě také nepřispívá nadváha, kouření, alkohol, návykové látky a nezdravá jídla.

Na léčbu bércových vředů použijte přírodní masti a krycí obvazy, autor: prolecinaNa léčbu bércových vředů použijte přírodní masti a krycí obvazy, autor: prolecina

Článek Bércové vředy – příznaky a léčba byl publikován 19. prosince 2011 v 13.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...