Nadýmání – příčiny a léčba

Tagy:  Plynatost, příčiny, léčba, potraviny, nezdravé jídlo, nemoc, onemocnění

Sponzorované odkazy:

Nadýmání – příčiny a léčba

Nadýmání je stále častějším projevem dnešní společnosti jak u mužů i žen jakéhokoliv věku, tento nepříjemný faktor obvykle vyvolává těžká strava, alkohol, špatné stravovací návyky, cigarety a podobně. I když v dřívějších dobách lidé umírali i na obyčejnou rýmu, plynatostí netrpěli, neboť oproti nám žili poměrně zdravým a vyváženým životním stylem. Možná si teď kladete otázku, jak z tohoto bludného kruhu ven. Mám přestat jíst výtečná jídla a nebo se smířím s nadýmáním? Zbavte se v první řadě těchto dilemat, neboť si můžete dopřát vaše oblíbené pochutiny, aniž by vás trápila bolest břicha a obtíže s nimi spojené.

Nadýmání je stav, kdy dochází k větší tvorbě plynů v lidském těle, které neodchází přirozenou cestou ven. Nadýmání za život postihne každého člověka, někdy problém může být reakcí na dietní chybu, v jiných případech se projeví jako onemocnění zažívacího traktu.

Nadýmání jde ruku v ruce s bolestí břicha, autor: thynushkaNadýmání jde ruku v ruce s bolestí břicha, autor: thynushka

Příčiny nadýmání

Nadýmání může být způsobeno jednat potravinami a nebo také s onemocněním. Mezi potraviny, které způsobují nadýmání se řadí luštěniny, obiloviny, které nemohou pozřít hlavně lidé trpící celiakií, neboli nesnášenlivostí lepku. Mezi další dráždivé pochutiny, jenž vyvolávají nadýmání patří sladké potraviny, jako jsou oplatky, sušenky a zákusky, mléko také může způsobit nadýmání a to především u lidí, kteří nejsou schopni strávit cukr, dále pak vláknina, potraviny, které obsahují příliš velké množství soli, nápoje s oxidem uhličitým, pivo a alkohol.
V případě, že je nadýmání spojeno s onemocněním, jedná se o závažnější proces. Nadýmání se může objevit u alergie na některé z potravin. Nejčastěji se vyskytuje alergie na lepek, alergie na mléko, pak je nutné držet dietu. Mezi další rizikové faktory se řadí onemocnění střev, záněty střev, vředy na zažívacím traktu, stavy před menstruací, hormonální změny, cysty vaječníků, onemocnění ledvin a nebo jater.

Nadýmání je způsobeno také nezdravou stravou, autor: happyfastfoodNadýmání je způsobeno také nezdravou stravou, autor: happyfastfood

Léčba

Pokud patříte k jedincům, kteří se s nadýmáním a plynatostí setkají pouze v prvním případě, čili je dráždivým faktorem potravina či nápoj, nemusíte se znepokojovat, pouze omezte konzumaci toho výrobku, jenž vám obtíže způsobuje. V opačné variantě vyhledejte lékařskou pomoc, neboť je více než pravděpodobné, že nadýmání poukazuje na jiný, daleko závažnější problém. Lékař vám v první řadě předepíše léky, jenž vás zbaví nepříjemného nadýmání, poté se bude věnovat celkovému vyšetření organismu, které odhalí příčinu plynatosti.

Článek Nadýmání – příčiny a léčba byl publikován 4. ledna 2012 v 13.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...