Zápal plic – příčiny a léčba

Tagy:  Zápal plic, zánět, příčiny, léčba

Sponzorované odkazy:

Zápal plic – příčiny a léčba

Zápal plic je tradičním názvem pro poměrně širokou paletu zánětů plicní tkáně, přičemž jeho odborné lékařské pojmenování zní pneumonie. Zánět obecně je obrannou reakcí organismu na přítomnost mikrobů jakožto virů nebo bakterií, či na poškození tkáně vyvolané působením nepříznivých chemických či fyzikálních vlivů. Nejinak je tomu u plic, přičemž množství onemocnění infekčních jasně převažuje.

Průběh a závažnost onemocnění jsou určeny především konkrétním typem mikroba, který je schopný narušovat orgán, pronikat do něj, tvořit látky nepříznivě působící na celý organismus, vyvolat konkrétní obrannou reakci těla a podobně. Dále je důležitým faktorem věk pacienta, celkový fyzický stav, životní styl a případná přítomnost dalších onemocnění.

Příčiny

Málo kdo ví, že zápal plic může vzniknout na základě několika odlišných faktroů, které spolu vzájemně však nesouvisí.

Infekce

Zápal plic infekčního původu může být vyvolán různými typy mikroorganismů, nejčastěji jsou to baterie, viry a plísně. Zápal plic na podkladě infekce může rozdělit na několik druhů a to na komunitní pneumonie, hypostatická pneumonie, nozokomiální pneumonie a nebo pneumonie u lidí s oslabenou imunitou.

Zápal plic může mít hned několik příčin, autor: schizmacusZápal plic může mít hned několik příčin, autor: schizmacus

Hypostatický zápal plic

Jedná se o zánět plic, kdy dochází k postižení spodní části plic a vyskytuje se nejčastěji u pacientů, kteří jsou dlouhodobě upoutaní na lůžko.

Nozokomiální pneumonie

Mluvíme o zápalu plic, který vzniká v souvislosti s pobytem ve zdravotnickém zařízení, kdy je pacient nakažen v nemocnici.

Komunitní zápal plic

Tento typ neumonie vzniká běžnou nákazou v prostředí, ve kterém žijeme. Nejčastější příčinou je streptococcus pneumoniae či virus chřipky.

Neinfekční zápal plic

Neinfekční varianta se vyskytuje také poměrně často. Nejčastější příčinou je vdechnutí nějakých chemikálií či jedovatých látek. Dále také může být vyvolán při aspiraci zvratků či vdechnutí cizího tělesa.

Léčba

Na základě závažnosti momentálního stavu pacienta, jeho věku a přítomnosti dalších onemocnění, rozhodne lékař o nutnosti hospitalizace. Jinak zdraví pacienti ve věku do 60 let mohou být léčeni doma, pacienti s těžším průběhem pneumonie jsou hospitalizová­ni vždy.

Zápal plic může mít hned několik příčin, autor: schizmacusZápal plic může mít hned několik příčin, autor: schizmacus

Článek Zápal plic – příčiny a léčba byl publikován 5. února 2012 v 13.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...