Mozková mrtvice – příznaky a následky nemoci

Tagy:  Mozek, příhoda, nemoc, ochrnutí, příznaky, následky

Sponzorované odkazy:

Mozková mrtvice – příznaky a následky nemoci

Jedny z nejhorších onemocnění, která mohou člověka postihnout a jsou ta, jenž jsou úzce spjata s mozkem. Jelikož tento nezbytně potřebný orgán řídí činnost našeho organismu, dovoluje nám mluvit, slyšet, chodit a dokonce cítit, jeho narušením můžeme přijít o značnou část svého vlastního já. Bohužel,mozkové příhody bývají předem nepředvídatelné a mnohdy zcela náhlé. Potom je absolutně nejdůležitější přijít jim v čas ,,na kloub“ a vyléčit je takovým způsobem, aby jedinci nezůstaly doživotní komplikace.

Mozková mrtvice může přivodit i smrt, autor: netuserscentrumMozková mrtvice může přivodit i smrt, autor: netuserscentrum

Co je to mozková mrtvice

Jedná se o akutní onemocnění způsobené uzávěrem některé z mozkových tepen a následnou nedokrevností mozku či krvácením do mozku. Toto závažné onemocnění se řadí k jedněm z nejrizikovějších příhod a nejčastějším příčinám úmrtí vůbec. V dřívějších dobách postihovala mozková mrtvice spíše starší generaci, dnes je na denním pořádku zachraňovat 25leté pacienty s infarktem. Za všechno může životní styl 21. století, kterým se mládež řídí. Kouření, tučná a kořeněná strava, nedostatek spánku, málo pohybu – to všechno jsou faktory jasně naznačující příchod mozkové příhody. U žen k problému může vést i špatná hormonální antikoncepce.

Příznaky

Příznaky mozkové mrtvice se liší v mnoha bodech od téměř nerozeznatelného stavu k přímo alarmujícím případům. Závažnější příhoda se obvykle projevuje ztrátou vědomí a extrémní poruchou hybnosti, které je charakteristické jednostranným ochrnutím. Pacient také může mít poruchy citlivosti, poruchy mozkové či okohybní inervace, může zvracet, mít bolesti hlavy a další příznaky. Celkové příznaky u jednotlivých pacientů jsou velice rozmanité, avšak ve výsledku se vždy jedná o náhlý zvrat, který je třeba okamžitě řešit. Mezi další netypické příznaky patří náhlá potíž s mluvením a vyslovováním, porucha zraku, nevídané problémy s chůzí či závratě, extrémní bolesti hlavy.

Mozková příhoda je důsledkem špatné stravy a nedostatku pohybu, autor: Jim&ParkerMozková příhoda je důsledkem špatné stravy a nedostatku pohybu, autor: Jim&Parker

Následky nemoci

Následky se samozřejmě odvíjejí od rozsahu nemoci a dle toho, jak rychle byl pacient převezen do nemocnice, kde mu byla poskytnuta léčba. V důsledku se jedinec může zcela vyléčit a vrátit se domů bez jediného léku, nebo se kvůli těžší fázi nemoci bude pohybovat na kolečkovém křesle a v horším případě mrtvici podlehne a zemře. Mezi méně závažné následky patří například lehká porucha hybnosti jedné ruky či nohy nebo porucha citlivosti; tyto poruchy lze výrazně zlepšit nebo upravit rehabilitací. K těžším následkům patří úplné ochrnutí, porucha řeči, porucha schopnosti číst a psát a různé typy poruch vědomí.

Článek Mozková mrtvice – příznaky a následky nemoci byl publikován 2. prosince 2011 v 15.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...