Kuří oka – zbavte se nepříjemných puchýřů jednou pro vždy

Tagy:  Kuří oka, typy kuřích ok, prevence, léčba, puchýř, odstranění, obuv, špatná obuv

Sponzorované odkazy:

Kuří oka – zbavte se nepříjemných puchýřů jednou pro vždy

Většina z vás se alespoň jednou za svůj život setkala s kuřím okem. Jeho název zní sice poměrně strašidelně a zavání jakousi nemocí, ale není tomu tak. Kuří oka jsou obvykle následkem špatně padnoucí obuvi a nejčastěji se objevují u žen s vysokou nožní klenbou. Kuří oko je tedy horší forma mozolu či puchýře.

Jak poznat kuří oko

Lidé si velice často pletou kuří oka s bradavicemi. Na první pohled tak skutečně může vypadat., ale má svá specifika. Vystouplé plošky ztvrdlé kůže mají kuželovitý střed, takzvané „jadérko“, který tvoří odumřelá zatvrdlá kůže. Má žlutošedou barvu a jeho velikost se může pohybovat od 3 do 10 milimetrů. Nejčastěji se tvoří na prstech, vzácněji na chodidlech i mezi prsty.

Prevence kuřího oka

Pokud chcete kuřím okům předejít, vyvarujte se nepohodlné a nepadnoucí obuvi. Když už si pořídíte boty, o kterých víte, že vám tyto problémy mohou způsobit, zásobte se gelovými vložkami do bot a mastmi na otoky.

Kuří oka dokáží opravdu znepříjemnit chůzi, autor: hemaphermKuří oka dokáží opravdu znepříjemnit chůzi, autor: hemapherm

Typy kuřích ok

Nejčastějším typem kuřího oka je takzvané kuří oko tvrdé , jenž se vytváří především na plosce nohy pod hlavičkami záprstních kůstek nebo také nad zakřivením prstů. Druhý typ kuřího oka, měkké kuří oko se tvoří zpravidla mezi prsty. V prvním případě vznikají problémy v důsledku narušené statiky a nevhodné obuvi. V druhém případě nese za stav nohy plnou odpovědnost špatná obuv.

Léčba

Léčba či odstranění kuřího oka je spíše prací pro zručného pedikéra než pro lékaře. Jde o celkem bolestivý zákrok. Pedikér kuří oko jednoduše seřízne ostrou žiletkou, skalpelem nebo nožíkem a přelepí speciální náplastí určenou pro kuří oka. Poté se na postižené místo nanáší vhodná mastička. Existuje také laserové odstranění kuřího oka, tato metoda je rovněž velmi bolestivá. Můžete se pokusit odstranit kuří oko sami doma. Nejprve vyměňte boty, které kuří oko způsobily, za volné a pohodlné. Můžete také použít ortopedické nebo gelové vložky. Postižené místo poté potírejte citronovou šťávou, ve které rozmačkáte stroužek česneku. Osvědčené jsou také koupele chodidel v horké vodě s mořskou solí nebo v roztoku octa a teplé vody.

Článek Kuří oka – zbavte se nepříjemných puchýřů jednou pro vždy byl publikován 15. března 2012 v 14.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...