Poševní výtok – rozpoznejte příčinu případné nemoci

Tagy:  Poševní výtok, nemoc, komplikace, žena, ústrojí, genitálie, příčina, příznaky, léčba

Poševní výtok – rozpoznejte příčinu případné nemoci

Již od pradávna je známo, že jsou ženy náchylnější na nejrůznější bakterie a viry. Za tímto faktem stojí ústrojí, které je citlivé, spletité a pro spoustu lékařů stále záhadou. Ginekologické problémy nejsou žádný med, avšak týkají se prakticky každé dívky, ženy a někdy dokonce dětí. Poševní výtok je jedním z faktorů, které dokáží znepříjemnit celé dny, ale také poukazovat na určitý zdroj nemoci, neberte jej proto na lehkou váhu a naučte se rozpoznat kdy se jedná o klasickou a nezávadnou situaci a v jakém případě se můžete potýkat s příznakem nemoci.

Malé množství výtoku je u ženy fyziologické, žena tak reaguje na hormonální změny. Takovýto výtok má čirou barvu a je hlenovitého charakteru. Někdy se ale výtok stane nadměrným nebo různě zabarveným. To může být známkou onemocnění jako je kandidóza, bakteriální infekce, sexuálně přenosné nemoci a jiné. Ovšem i úplná nepřítomnost poševního výtoku může být nepříjemná, například po menopauze nebo při stresu. Tento stav vyvolává bolesti při pohlavním styku a vyžaduje specifickou léčbu. Množství výtoku úzce závisí na fázi menstruačního cyklu, při ovulaci, což je asi uprostřed menstruačního cyklu, se zpravidla objeví vodnatý, objemný, tažný, ale čirý výtok, zatímco po ovulaci a po menstruaci jsou tyto výtoky spíše mírně lepkavé a spíše neprůhledné. Dále záleží na množství sekretu, které přiteče zhrdla děložního, zdutiny děložní a z vejcovodů. Normální sekret vaši pochvu nedráždí, pouze ji zvlhčuje. Výtok je zpravidla průhledný nebo mléčně zkalený.

Poševní výtok může znamenat pohlavní či jinou nemoc, autor: gemarkoPoševní výtok může znamenat pohlavní či jinou nemoc, autor: gemarko

Příznaky

Možná se právě ptáte jak poznáte, že váš výtok vykazuje známky něčeho, co by mohlo znamenat komplikaci. Výtok, jenž není zcela v pořádku může být žlutý, bílý, čirý, mléčný a může být spojen s palčivou bolestí. Ruku v ruce s poševní infekcí může jít cystitida, což je nepříjemný zánět sliznice močového měchýře. Příčinu výtoku odhalí gynekologické vyšetření a poševní stěr a podle druhu onemocnění se zahájí příslušná léčba. Často při poševním výtoku ženy trpí bolestí během styku. Partner může mít stejné obtíže a proto je důležitá i tato informace a v některých případech současná léčba partnera.

Léčba

Klasickou léčbou poševního výtoku, který je spojen s bakteriemi jsou krémy a protiplísňové masti, zabraňující bolestem zevních rodidel, protiplísňové tablety, antibiotika-penicilin a další. Abyste předešly dalším komplikacím, vyhýbejte se nošení upnutého oblečení a prádla ze syntetických materiálů, dodržujte správnou osobní hygienu, omezte jídla obsahující cukr, jezte hodně syrového ovoce a zeleniny, zvyšte příjem vitaminu B a v neposlední řadě jezte bílý jogurt.

Článek Poševní výtok – rozpoznejte příčinu případné nemoci byl publikován 1. května 2012 v 09.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...