Rakovina děložního čípku - víte jak se chránit ?

Tagy:  rakovina, děložní čípek, očkování

Sponzorované odkazy:

Rakovina děložního čípku - víte jak se chránit ?

Rakovina děložního čípku je druhou nejčastější rakovinou u žen, hned po rakovině prsu. Každý rok rakovinou děložního čípku onemocní více než tisíc žen a téměř polovina nemoci podlehne.

Co je děložní čípek a jaké jsou příčiny vzniku rakoviny ?

Děloha je 7 až 9 cm velký orgán hruškovitého tvaru umístěný v malé pánvi. Je rozdělena na dvě části – dělohu a děložní čípek. Děloha je umístěna těsně nad pochvou, děložní čípek v pochvě. Hlavní příčinou vzniku rakoviny děložního čípku je virus HPV nebo-li lidský papilomový vir. Tento vir je přenosný a žena se povětšinou nakazí nechráněným pohlavním stykem. Mezi rizikové skupiny žen, které jsou rakovinou děložního čípku ohroženy patří ženy starší 45 let, ženy, které začaly sexuálně žít v raném věku, ženy, které často střídají partnery a ženy, které se při pohlavním styku nechrání. A co se týká užívání hormonální antikoncepce, tak v této otázce nebyl prokázán ani pozitivní, ani negativní vliv antikoncepce na vznik rakoviny děložního čípku.

Ochrana před přenosem HPV viru, autor: BéaOchrana před přenosem HPV viru, autor: Béa

Jaké jsou příznaky rakoviny děložního čípku ?

Vzhledem k tomu, že by každá žena měla minimálně jednou ročně navštěvovat gynekologa kvůli preventivní prohlídce a stěru z děložního čípku na cytologické vyšetření, je možné odhalit počínající rakovinu děložního čípku včas. Možnost úplného vyléčení je pak dost vysoká. Proto rakovina děložního čípku má narozdíl od rakoviny jiných částí těla velké procento úspěšně vyléčených pacientek. Pokud se ale rakovina děložního čípku dostane do pozdějšího stádia přicházejí alarmující příznaky jako je:

  1. výtok z pochvy
  2. krvácení mimo menstruaci
  3. bolest při pohlavním styku
  4. bolesti v podbřišku
  5. problémy při močení a stolici

Jak rakovině děložního čípku předcházet ?

Jak již bylo řečeno, je velmi důležité chodit na pravidelné gynekologické prohlídky a chránit se při pohlavním styku. V dnešní době již však mají ženy také možnost očkování, které před rakovinou zcela ochrání. Pro očkování je nejvhodnější věková skupina mezi 9 až 26 lety a očkuje se ve třech dávkách. Ale ani starší ženy nemusí ztrácet naději, očkování proti rakovině děložního čípku se provádí také až do 45 roku věku.

Očkování proti rakovině děložního čípku, autor: James GathanyOčkování proti rakovině děložního čípku, autor: James Gathany

Článek Rakovina děložního čípku - víte jak se chránit ? byl publikován 12. června 2010 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...