Oteklé nohy – zbavte se nepříjemností jednou pro vždy!

Tagy:  Oteklé nohy, bolest, zánět, žíly, zánět žil, lymfatický systém, problémy, obtíže, cvičení, léčba, lékař

Sponzorované odkazy:

Oteklé nohy – zbavte se nepříjemností jednou pro vždy!

Oteklé nohy jsou problémem takřka celoročním, avšak v letních měsících si těchto obtíží může všimnout i vaše okolí. Hlavní příčinou, proč vše nefunguje tak, jak by mělo, je porucha lymfatického systému, jenž v našem těle působí jako čistička. Pokud se její funkce nějakým důvodem poruší, setkáme se v brzké době s nateklostí nejenom kotníků a nártů, ale celých lýtek. Další nepříjemnou příčinou, která může vést až ke vzniku křečových žil, je chronická žilní nedostatečnost, neboli porucha funkce žil dolních končetin. Tento problém postihuje více než 20 % žen, u mužů je výskyt poloviční. Onemocnění není vázáno na věk, otékání a bolesti nohou, dokonce i křečové žíly se mohou vyskytovat i u mladých lidí.

Příznaky

Příznaků může být hned několik a zpočátku mohou působit poměrně neškodně. Na vašem těle se projeví pocit únavy a tíže, ta je charakteristická i pro nedostatek spánku a energie, avšak pokud se, zvláště večer, objevují pocity napětí, brnění, pálení a bolest v lýtkách, která se zhoršuje při stání, trvalé svědění kůže, s největší pravděpodobností se jedná o problém oteklých nohou. V místech, kde došlo k poruše zásobení tkáně živinami a kyslíkem, se objevují změny na kůži, ta je tenká, suchá, tvrdá, šupinatá, má změněné zabarvení a mohou se na ní tvořit i vředy, způsobené odumíráním nedostatečně vyživované tkáně.

Oteklé nohou vám mohou znepříjemnit několik dní, autor: zdravachuzeOteklé nohou vám mohou znepříjemnit několik dní, autor: zdravachuze

Léčba

Pokud se vám obtíže nejeví jako akutní, zkuste několik účinných cviků, které by vás bolesti mohly zbavit. Sérii cviků začnete hned ráno po probuzení. Nakročte jedním chodidlem směrem ke stěně a opřete se dlaněmi o stěnu. Chodidlo, které je vzadu, musí být napnuté a musí spočívat celou svou plochou na zemi. Nahýbejte se dopředu s dlaněmi opřenými o zeď až do té polohy, ve které ucítíte napětí v zadní noze. Zůstaňte v této pozici 10 sekund a vyměňte nohy. Opakujte třikrát. Toto cvičení je určené především pro ty, kteří hodně stojí. Tyto cviky opakujte ještě večer po příchodu z práce. Uvidíte, jak se vašemu tělu uleví. Pokud obtíže přetrvávají a cvičení není účinné, pravděpodobně trpíte chromým lymfatickým systémem či zánětem žil. V takovém případě vyhledejte lékařskou pomoc. Odborník vám v první řadě předepíše uvolňující masti, poté vám pomůže upravit jídelníček, ten totiž celkovou žilní soustavu úzce ovlivňuje. Akutní případy pak čeká operativní zákrok.

Zbavte se oteklosti jednou pro vždy!, autor: belassineZbavte se oteklosti jednou pro vždy!, autor: belassine

Článek Oteklé nohy – zbavte se nepříjemností jednou pro vždy! byl publikován 30. května 2012 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...