Ischemická choroba srdeční

Tagy:  choroba, srdeční choroba, ischemická srdeční porucha, příčiny, angina pectoris, infarkt myokardu, léčba

Sponzorované odkazy:

Ischemická choroba srdeční

Na srdeční onemocnění v České republice umírá stále více lidí a není se čemu divit, neboť vlivem špatné životosprávy a dědičnosti srdce opravdu trpí. Ischemická choroba srdeční je onemocnění srdce způsobené nedokrevností srdečního svalu nejčastěji na podkladě uzávěru věnčitých tepen aterosklerotickými pláty. Jedná se o rozšířenou civilizační nemoc způsobenou nesprávným životním stylem. Projevuje se v různých formách nejčastěji jako angina pectoris, infarkt myokardu, porucha srdečního rytmu nebo srdeční selhání.

Ateroskleróza prochází během let různými fázemi a způsobuje různé změny cévní stěny. Za minimální změnu se považují tzv. tukové proužky, které se časem mění na vazivové, ty se rozrůstají, zmnožují a spojují v souvislé ateromatózní pláty vyčnívající nad vnitřní povrch cév. Obsahují cholesterol, vrstvy krevních sraženin a vrstvy vaziva. Na to pak navazují změny sekundární v podobě ateromatózního vředu, trombu, kalcifikace nebo krvácení. V důsledku těchto procesů může dojít k postupnému zúžení nebo uzávěru tepny. To se projeví zhoršenou dodávkou krve, tím i kyslíku a důležitých živin do tkání.

Srdeční choroby jsou nejčastějším důvodem smrti v ČR, autor: program gelasiusSrdeční choroby jsou nejčastějším důvodem smrti v ČR, autor: program gelasius

Jak již bylo řečeno, nejčastějšími příčinami aterosklerózy je infarkt myokardu, angina pectoris či nestabilní angina pectoris. Jak se těmto nemocem vyvarovat? Zdraví životní styl sníží veškerá rizika.

Léčba

Při ischemické chorobě se často provádí angioplastika. Z třísla se zavádí katetr, který má na svém konci speciální balónek. Katetr se zavede  až do místa zúžení, poté se naplní kontrastní látkou a zúžené místo se rozšíří. Po skončení  celého zákroku je balónek vyprázdněn a katetr odstraněn. Nejčastěji se však provádí aorto-koronární bypass. Je to jakési přemostění či vytvoření náhradní cesty. Co vám samozřejmě prospěje je sestava jídelníčku. Zdravá strava, snížení hladiny tuků. Energetický příjem by měl odpovídat energetickému výdeji. Doporučuje se snížení příjmu tuků, cholesterolu, omezení spotřeby masa, zvýšení konzumace ryb, mléka a mléčných výrobků omezení spotřeby vajec, cukru, alkoholu, soli a samozřejmě se doporučuje nekouřit.

Článek Ischemická choroba srdeční byl publikován 8. července 2012 v 14.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...