Zdravé svačiny – cesta ke štíhlé a zdravé postavě

Tagy:  zdravá svačina, jídlo, strava, vyvážená strava, zdravé jídlo, jídelníček

Sponzorované odkazy:

Zdravé svačiny – cesta ke štíhlé a zdravé postavě

Co se stravování týče, málo kdo může s klidným srdcem prohlásit, že jí pouze zdravě, pravidelně a vyváženě. Při dnešním pracovním vytížení a neustálém stresu je obvykle jídlo to poslední, na co myslíme a pocit hladu nám připomene kručení v břiše, jež se obvykle dostaví v pozdních večerních hodinách. V záchvatu ,,žravosti“ pak vyluxujeme půlku ledničky, čímž si zaděláváme nejenom na pořádné tukové polštáře, ale především na těžké zdravotní komplikace.

A přitom stačí tak málo. Cesta ke zdravému tělu tkví nejenom ve zdravé stravě, ale především v pravidelnosti. Ta samozřejmě začíná snídání, která by rozhodně neměla chybět. Těm co snídají hlasitě tleskáme. Na řadě je nyní vyvrátit všem fámu ,, třikrát denně stačí“, neboť pravidelné stravování neznamená tři hlavní jídla za den, ale pět nebo dokonce šest a to v menších dávkách. Největším jídlem dne by měl samozřejmě být oběd, který zahrnuje až 30 procent denního příjmu, dalších dvacet tvoří snídaně, večeře a zbylých 30 procent si pěkně na půl rozdělí svačiny. Teď se matně zkoušíte rozpomenout, co to vlastně svačina je? Pak je na čase oživit vám paměť.

Dopoledne si dopřejte například jogurt a ovoce, autor: hozinjaDopoledne si dopřejte například jogurt a ovoce, autor: hozinja

Svačina – cesta k vyvážené stravě

Nutno podotknout fakt, který si spousta z vás neuvědomuje a to jest, že mezi hlavními jídly je dost dlouhá doma, kdy tělo nepřijímá potravu. Pokud snídáte v 8 hodin a obědváte ve 12, dopolední svačinu jednou za čas můžete oželet, nebo může být o něco menší, ale mezi polednem a šestou hodinou večerní je opravdu dlouhá pauza, která si v případě absence odpolední svačiny vybere jistou daň. Pokud nejste zvyklý na odpolední občerstvení, v době večeře se často dostaví hlad, vy tak spořádáte podstatně větší porci a takzvaně se přejíte, což není na noc zrovna ideální. Zahrnutím svačin do svého menu se vyhnete pocitům hladu a především ztrátě energie. Po celý den tak budete vitální a schopni pracovat na sto procent. Ano, přesně takovou úlohu mohou mít svačiny.

Co svačit?

Pod pojmem svačina si lze představit kde co a spoustu z vás jistě napadne spousta variant, které se zdravím nemají nic společného. Zapomeňte na sladké pečivo, čokolády a slazené nápoje, které vás dopoledne akorát unaví. Vsaďte raději na jablko, jogurt, musli tyčinku, ochucený tvaroh či cereální sušenky. Zahrnuli jste odpolední svačiny do jídelníčku a jediné, co okolo 4 hodiny stíháte sníst jsou hranolky? Pak raději nesvačte vůbec! Odpolední svačina by neměla obsahovat cukry, proto nesahejte ani po ovoci, raději vsaďte na celozrnný rohlík s pomazánkou, sýr cottage, šopský salát či jinou zeleninu.

K odpolední svačině je ideální celozrnné pečivo a zelenina, autor: Steve A JohnsonK odpolední svačině je ideální celozrnné pečivo a zelenina, autor: Steve A Johnson

Článek Zdravé svačiny – cesta ke štíhlé a zdravé postavě byl publikován 18. ledna 2013 v 14.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...