Tohle jsou nejhorší svačiny, které můžete dětem dát

Tagy:  svačina pro děti, jídlo, stravování, špatné stravování, nezdravá svačina, sladkosti, pití

Sponzorované odkazy:

Tohle jsou nejhorší svačiny, které můžete dětem dát

Za pár měsíců školy začne rodičům docházet fantazie a vymyslet novou svačinu se jim daří jen stěží. Čemu se ale rozhodně vyhnout?

sladký koláč bez pití

Lákavá svačina snad pro každé dítě. Je-li svačina složena pouze z něčeho sladkého, hrozí, že energie nevydrží na dlouho a dítě dostane brzy hlad. Pokud je dobrota současně i tučná (např. croissant aj.), dítě sice rychle nevyhladoví, ale dostane do sebe často daleko více energie, než potřebuje, a navíc v nevhodné formě – spousta cukru a nevhodných tuků s převahou nasycených mastných kyselin. Sladkosti by měly svačinu maximálně drobně doplňovat, a to ne pokaždé, a když už, tak ve vhodné formě (kousek kvalitní čokolády, müsli tyčinky bez polevy, celozrnné sušenky bez polevy a náplně). Pokud už tedy sladká svačina, tak s důrazem na výběr (doma upečený tvarohový koláč s ovocem je menší zlo než kupovaná čokoládová tyčinka) a doplnění vhodným mléčným výrobkem (kefírem, mlékem či jogurtem). Svačina bez pití je opět velmi špatně.

Sladkosti jsou ta nejhorší svačina, autor: ubrayj02Sladkosti jsou ta nejhorší svačina, autor: ubrayj02

sladký koláč + sladké pití


Jenom sladké doplněné sladkým pitím znamená jednak spousta energie, která může být pro malého školáka příliš vysoká, a jednak krátká doba nasycení. Navíc, taková snídaně postrádá dostatek důležitých látek, které by mohla vyvážená svačina obsahovat – kvalitních bílkovin, kvalitních tuků, vitaminů, minerálních látek a vlákniny.

chleba, máslo, salám


V takové svačině může být energie dostatek, dobře a déle zasytí, ale její tzv. biologická hodnota velmi pokulhává. Chléb by byl, zejména pro starší školáky, vhodnější celozrnný. Chybí kousek ovoce nebo zeleniny jako důležitý zdroj vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Díky obsahu másla a trvanlivého salámu, množství nevhodného tuku s převahou nasycených mastných kyselin překračuje u školáka polovinu jejich celodenního doporučeného limitu.

peníze do ruky – kup si něco

Byla by holá utopie myslet si, že dáme-li dítěti do ruky peníze, ať si svačinu koupí, vybere celozrnný rohlík s plátkovým sýrem, neperlivou vodou a ještě to doplní kouskem ovoce nebo zeleniny. I když bychom určitě takové dítě našli, nebylo by jich jistě mnoho. Děti, ovlivněné svým okolím a chutí vybírají spíše sladké či solené „dobroty“, k pití většinou něco sladkého. Pokud chceme, aby naše děti svačily dobře, dejme si tu práci a svačiny jim připravujme doma. Třeba i s pomocí jich samých, ať eliminujeme variantu – ráno připravím svačinu a odpoledne se mi v originálním obalu vrátí zase domů (pokud nezmizí v koši někde cestou).

žádná svačina

Nedat dítěti žádnou svačinu, je snad nejhorší případ ze všech. Po noci je dítě vyhládlé a proto, aby zvládlo celé aktivní dopoledne, potřebuje nejen bohatou snídani, ale i svačinu a dostatek tekutin. Při absenci snídaně a pak třeba i svačiny ohrožuje dítě kolísající hladina cukru v krvi a nedostatek energie, který se projeví horší soustředěností, malátností, bolestí hlavy a nedostatečným výkonem.

Článek byl publikován se souhlasem ordinace.cz

Článek Tohle jsou nejhorší svačiny, které můžete dětem dát byl publikován 3. července 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...