Prasečí chřipka zmutovala, můžeme ji dostat každým dnem

Tagy:  prasečí chřipka, zdraví, nemoc, lékař, prevence, očkování

Sponzorované odkazy:

Prasečí chřipka zmutovala, můžeme ji dostat každým dnem

Koho letos skolila teplota, bolest kloubů, hlavy a problémy s dýcháním, onemocněl pravděpodobně prasečí chřipkou. Netřeba panikařit, protože se už nechová tak agresivně, jak si pamatujeme z minulosti. Přesto doporučujeme opatrnost a cestu k lékaři.

"Všichni, kteří mají letos chřipku, mají virus, který byl v roce 2009 označován jako prasečí chřipka. Vzhledem k tomu, že se objevoval v těch dalších letech a převažoval, tak se z toho stala obyčejná sezónní chřipka. Takže laicky řečeno, ano, dnes všechny ty případy mají prasečí chřipku, ale my už jim neříkáme prasečí, je to ten pandemický kmen, ale už se nechová tak agresivně a nestandardně, tak jak to bylo v tom roce 2009 a 2010,“ říká MUDr. Dora Tomíčková z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce v Praze.

Netřeba podléhat panice, lékařka upozorňuje, že mladý zdravý člověk nepotřebuje užívat Tamiflu, protože se z té chřipky normálně vyléčí a vyleží. „Byli bychom rádi, kdyby to tak zůstalo. Tamiflu je v současné době jediný účinný lék na chřipku, který tady máme a nemyslíme si, že by bylo záhodno jím plýtvat nebo ho používat v nesprávných indikacích, protože samozřejmě i u těchto léků – antivirotik může docházet ke vzniku rezistence," dodává MUDr. Tomíčková.

Kdy jít k lékaři?

Přesto je třeba, abychom byli opatrní a s chřipkou šli raději k lékaři. Cestu neodkládejte, pokud jste chronicky dlouhodobě nemocní a máte sníženou imunitu, nebo pokud během pár prvních dnů chřipky dostanete výrazně vysokou teplotu, bolí vás hlava, obtížně dýcháte a zadýcháváte se, nebo jste výrazně unaveni, máte průjem či zvracíte.

Prasečí chřipka již není takové riziko, autor: comedy_nosePrasečí chřipka již není takové riziko, autor: comedy_nose

Článek byl publikován se souhlasem webu ordinace.cz

Článek Prasečí chřipka zmutovala, můžeme ji dostat každým dnem byl publikován 16. ledna 2013 v 20.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...