Chřipka a nachlazení – jak podpořit imunitu

Tagy:  imunita, pitný režim, spánek, rodina, čerstvý vzduch, pohyb, nemoci, nachlazení, chřipka

Sponzorované odkazy:

Články v sérii

  1. Paralen – zatočte s chřipkou a nachlazením!
  2. Lék na nachlazení, chřipku a kašel hledejte v lednici a ve špajzu
  3. Chřipka a nachlazení – jak podpořit imunitu
  4. Chřipka není jen nachlazení
Chřipka a nachlazení – jak podpořit imunitu

Jakmile na podzim zajde sluníčko a trochu zaprší, začnou se školy, školky i kanceláře plnit pokašlávajícími a posmrkávajícími jedinci. Léto je definitivně pryč, den se postupně zkracuje, venku se ochladí a člověk zpravidla tráví stále více času uvnitř. To jsou ideální podmínky pro šíření virů a bakterií. Onemocnění se můžeme ubránit jen s fungující a dobře připravenou imunitou.

Na podzim a v zimě dostává náš imunitní systém zabrat. Změna počasí, méně slunce, větší stres v práci i ve škole, návrat do kolektivu – to všechno jsou tradiční faktory, které hrají v náš neprospěch. Účinných rad na podporu imunity je mnoho – od jednoduchých režimových opatření až po komplikované recepty a babské rady. Pravda je, že to nejjednodušší bývá často nejúčinnější. Ale ruku na srdce, jsme opravdu schopni to dodržet?

Dostatek spánku

Obecným problémem zaměstnaných, školou povinných a obecně rodin s dětmi bývá chronické nevyspání. Přitom dostatek spánku znamená lepší obranyschopnost organismu a zároveň lepší odolnost vůči stresu. Stres přitom patří mezi jeden z hlavních rizikových faktorů pro vaši imunitu.

Zdravá strava

Dostatek ovoce a zeleniny patří mezi radami na podporu imunity mezi stálice. Rada působí tak samozřejmě, že už ji často ani nevnímáme. Vitamíny a vyvážená strava bez zbytečných přídatných složek a umělých přísad zatěžujících organismus jsou přitom pro naši schopnost odolávat nemocem zásadní. Bez zdravého trávicího systému je silná imunita nepředstavitelná.

Pitný režim

Dostatek tekutin je pro tělo a pro fungování naší obranyschopnosti zásadní. Napomáhá k detoxikaci organismu, usnadňuje činnost ledvin a jater. Zvýšený příjem tekutin se vřele doporučuje i při nemoci a rekonvalescenci.

Autor: ZinnmannAutor: Zinnmann

Pobyt na čerstvém vzduchu

Procházky a tělesná aktivita jsou blahodárné pro tělo i duši. Pobytem venku se nenásilně otužujeme, posilujeme organismus a navíc si můžeme skvěle pročistit hlavu.

Homeopatie – zdravá prevence

V lékárně Vám nabídnou nepřeberné množství preparátů na podporu imunity. Řadu výhod přináší například homeopatika – působí totiž přesně ve směru podpory vlastního imunitního systému. Lze je užívat jako prevenci zimních onemocnění během celé sezóny a v případě, že jste už nemocní, lze je použít i k léčbě. Vzhledem k tomu, že základním principem homeopatie je hledání pravé podstaty nemoci, nemusíte se přitom obávat pouhého potlačení příznaků, které při podcenění situace může vést k přetížení organismu a nové vlně onemocnění.

Chraňte svoji rodinu

Základní preventivní opatření by měli samozřejmě dodržovat všichni členové domácnosti. Od jednoduchého mytí rukou až po ohleduplné kašlání a kýchání. Zvláště v případě, kdy jsou v rodině malé děti, u kterých je výskyt onemocnění častější a bývá u nich potenciálně více komplikací.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Chřipka a nachlazení – jak podpořit imunitu byl publikován 7. prosince 2014 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...