Stravování dětí aneb pryč s fast foody

Tagy:  děti, stravování dětí, strava, pokrmy, jídlo, fast food, snídaně

Sponzorované odkazy:

Stravování dětí aneb pryč s fast foody

Jak pravý staré přísloví ,,děti jsou naše budoucnost“, ovšem když se rozhlédneme kolem sebe, většina z nich o svém budoucím životě nemá ani ponětí. Jejich největšími koníčky se staly video hry, sledování nejrůznějších pořadů v televizi, které rozhodně nevedou k jejich vzdělávání a v neposlední řadě si čím dál více libují v nezdravém stravování. Doby, kdy děti vstávaly s prvním zakokrháním, pomáhaly na rodinném statku a snědly zkrátka to, co bylo k dispozici, jsou nenávratně pryč. Nechat děti užívat si jejich nezkaženého dětství je v pořádku, ale podporovat je ve ,,vymetání“ fast foodů a nezřízeného konzumování sladkostí už správné rozhodně není…

Zdánlivě bohaté pokrmy

Spousta rodičů žije v mylné představě, že jejich dítě jí všechno, co by jíst mělo, neboť jí hodně a rozhodně nestrádá. Otázkou ovšem zůstává, co do sebe za celý den vpraví, v jakých dávkách a co naopak opomene. Problémem dnešních rodin je nedostatek času a absolutní nezájem o zdravé potraviny, čímž trpí především děti, které si budují stejně špatné návyky jako jejich rodiče a těžko je pak v budoucnu mění. Výsledkem jsou nepravidelné přísuny potravy, pokrmy s vysokým glykemickým indexem, rychlé cukry, tuky a především smažené pochoutky. Děti, které se pravidelně stravují smaženými hranolky, sušenkami a pizzou si koledují nejenom o obezitu, ale především o vážné zdravotní komplikace související s infarktem a jinými srdečními chorobami. Pokrmy z rychlých občerstvení navíc podporují chuť jídlu a vytváří návyk na rychlých solích, děti pak konzumují nadměrné množství potravy a vlivem závislosti na nezdravých jídlech odmítají základní suroviny jako je ovoce, zelenina, pečivo, brambory, rýži a podobně.

Stravování ve fast foodech buduje závislost na nezdravém jídle, autor: stevendepoloStravování ve fast foodech buduje závislost na nezdravém jídle, autor: stevendepolo

Kámen úrazu – absence snídaně

Vlivem neustálého pracovního stresu a shonu drtivá většina lidí opomíjí snídani, což je start dne a po obědě by měla tvořit druhé největší jídlo. Problém nastává ve chvíli, kdy rodiče spěchající do práce vypraví své dítě, odvezou jej do vzdělávacích zařízení a jaksi mu zmiňovanou snídani zapomenout dopřát. Potomek je nejenom hladový, ale především bez energie, která se projevuje brzkou únavou a nesoustředěním, což rozhodně během školní docházky není ku prospěchu. Raději si proto každý den přivstaňte a své ratolesti připravte pořádnou dávku probuzení. Vyvarujte se však bílému a především sladkému pečivu, jež podporuje chuť k jídlu a zapomeňte i na zdánlivě zdravé čokokuličky a jiné dětské ,,cereálie“. Vsaďte raději na čerstvé ovoce, jogurt, kvalitní musli s mlékem,celozrnné pečivo, sýry, šunku, čerství džus a samozřejmě teplý čaj.

Vsaďte na čerstvé ovoce a mléčné výrobky, autor: SweetOnVegVsaďte na čerstvé ovoce a mléčné výrobky, autor: SweetOnVeg

Článek Stravování dětí aneb pryč s fast foody byl publikován 15. února 2013 v 18.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...