Správné denní stravování
Sponzorované odkazy:
Zdravé stravování je pro náš život velmi přínosné. Nejen že jím předejdeme mnohým nepříjemným a mnohdy velmi nebezpečným onemocněním, ale také zlepšíme svou fyzickou i psychickou kondici.
Základ stravování
Denně bychom měli sníst dostatek sacharidů, mléčných výrobků, bílkovin a tuků. Samozřejmostí je také konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. Ty obsahují mimo jiné cenné vitamíny a minerály. Ideálně bychom se měli stravovat 5× denně. Dopřát si tedy máme bohatou snídani, svačinu, chutný oběd, druhou svačinu a lehkou večeři. Nejlepší úpravou potravin je vaření, pečení či restování, v létě také oblíbené grilování. Při kořenění to nepřeháníme se solí a ani s jiným kořením. Příliš kořeněná jídla nám totiž rozhodně neprospívají. Kromě příjmu dostatku živin musíme dbát také na pitný režim, který je pro nás neméně důležitý.
Sacharidy
Sacharidy jsou důležitým zdrojem energie. Denně jich potřebujeme přijmout dostatek, aby naše tělo správně fungovalo a předešli jsme únavě. Naopak přebytek by v delším časovém horizontu mohl znamenat nadváhu. Sacharidy doplňujeme konzumací brambor, obilnin, těstovin či pečiva.
Bílkoviny
Bílkoviny najdeme v mase, ale i v luštěninách, sóje a dalších potravinách. Jsou důležité pro růst a správný vývoj. Bílkoviny můžeme považovat za jakési stavební jednotky našeho těla. S jejich konzumací se to nemusí přehánět ale denní příjem je nezbytný.
Mléčné výrobky
Mléko a mléčné výrobky jsou důležité nejen pro děti. Obsahují minerály, které jsou pro naše tělo velkým přínosem. Stačí si denně dopřát dva kelímky jogurtu či větší sklenice polotučného mléka. Hlídáme-li si váhu, volíme jogurty s co nejmenším obsahem tuku.
Tuky
Kdo se tukům zcela vyhýbá dělá velkou chybu. I tuky naše tělo v přiměřené míře potřebuje. Bez tuku se navíc nevstřebává množství pro zdraví významných vitamínů. Také zeleninu je z tohoto důvodu nejlepší jíst v salátu zalitém jednou či dvěma lžičkami olivového oleje. Právě olivový olej je jednou z nejzdravějších variant, jak přijímat zdravé tuky.
Ovoce a zelenina
Ovoce často obsahuje množství cukru ale i přesto je velice zdravé a prospěšné. Je to především obsahem vitamínů, minerálů a mnoha dalších prospěšných látek, které naše tělo potřebuje. Zeleniny můžeme konzumovat téměř jakékoli množství. Některou je dobré tepelně upravit, aby látky v ní obsažené byly stravitelné.
Článek Správné denní stravování byl publikován 7. června 2010 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Zdravá strava 04.09.2008 08.43
- Dělená strava, cesta ke štíhlosti? 24.02.2011 00.00
- I zdravá strava může být levná 02.09.2013 12.00
- Jaká strava je pro děti (ne)vhodná? 04.09.2017 13.00
- Veganská strava má spoustu benefitů pro zdraví, ale může jej také nenávratně poškodit 29.09.2021 09.00
Top 10
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? II. díl
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Tejpování obličeje – zaslouží si vaši pozornost?
- Posílení imunitního systému u dětí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- IZIP - elektronická zdravotní knížka VZP
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.