Jak přežít rakovinu? Přijít včas

Tagy:  nemoc, nemoci, léky, lékař, kontrola

Sponzorované odkazy:

Jak přežít rakovinu? Přijít včas

Ročně v ČR zemře na nádorová onemocnění menší okresní město. Vyplývá to z čísel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, který monitoruje české zdravotnictví, mimo jiné právě onkologická onemocnění. Ta mají každý rok na svědomí téměř 30 tisíc, tedy více než čtvrtinu, z celkového počtu úmrtí v České republice. Přestože se míra úmrtnosti onkologických pacientů díky moderním lékům snižuje, bývá jich dle údajů ÚZIS ČR v českých nemocnicích ročně hospitalizováno téměř 200 tisíc.

Nejvíce pacientů v nemocnici pobývá s nádory trávící soustavy, nejčastěji tlustého střeva. Hned po nich následují nádory dýchacího ústrojí a kůže. Je tedy evidentní, že si lidé s varováními lékařů příliš hlavu nedělají. „Je velká škoda, že lidé problém nádorových onemocnění ignorují a dělají pro jejich prevenci tak málo. Přitom preventivní prohlídky, pravidelný pohyb a omezení alkoholu, cigaret a nezdravé stravy mohou pravděpodobnost vypuknutí zhoubného bujení zásadně snížit,“ komentuje tuto skutečnost Doc. MUDr. Tomáš Büchler, Ph.D., přednosta Onkologické kliniky Thomayerovy nemocnice.

Díky moderním lékům nemocných ubývá, autor: rhondapaloozaDíky moderním lékům nemocných ubývá, autor: rhondapalooza

Úmrtnost klesá díky novým lékům

Přestože pacientů neubývá, daří se jich lékařům vyléčit stále více, případně jim umožnit delší dožití. Pomáhají jim v tom nejen bohatší zkušenosti v boji s onkologickými chorobami, ale především nová léčiva, která přinášejí farmaceutické firmy. Pro ty je boj s nádorovými onemocněními obvykle priorita číslo jedna. Dle údajů Americké asociace inovativních farmaceutických firem se v současnosti nachází v jejich laboratořích téměř 1 000 přípravků zaměřených proti nádorovým chorobám. Díky společnému úsilí lékařů a výzkumných týmů výrobců léků se tak v současnosti daří vyléčit polovinu všech pacientů, přičemž u některých diagnóz je úspěšnost ještě vyšší. Snížení úmrtnosti napomáhá i biologická léčba. Při této individualizované terapii se lék podává jen těm pacientům, u nichž se na základě analýzy nádoru předpokládá vyšší účinnost právě biologické léčby. Největší výhodou biologické léčby je skutečnost, že ničí pouze ty „špatné“ buňky, nikoli okolní zdravou tkáň. Je ale nákladnější než tradiční metody. „Jednotlivé nádory se od sebe mohou velmi lišit. Nové metody léčby ale dokážou řadě pacientů i s chorobou v pozdějším stádiu prodloužit život o několik měsíců či let. Stále ale platí, že je klíčové nemoc zachytit včas. Řada lidí totiž dělá dvě základní chyby. Na prohlídku nepřijdou buď proto, že se bojí potenciální diagnózy, nebo žijí v domnění, že jich se tento problém netýká. Jenže když se nádor zachytí včas, dá se často zcela odstranit,“ dodává docent Büchler.

Pět orgánů v ohrožení

Nejčastěji jsou rakovinou postiženy tyto orgány:

  1. Trávicí soustava (nejčastěji tlusté střevo, žaludek, konečník) – 34 387 případů
  2. Dýchací ústrojí (nejčastěji průdušnice, průdušky, plíce) – 11 638 případů
  3. Ženské pohlavní orgány (nejčastěji děložní hrdlo) – 10 247 případů
  4. Mužské pohlavní orgány (nejčastěji prostata) – 10 167 případů
  5. Prsa (týká se především žen) – 9 938 případů

Článek byl publikován se souhlasem webu ordinace.cz

Článek Jak přežít rakovinu? Přijít včas byl publikován 22. února 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví a Nemoci. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...