Rakovina prostaty - strašák všech mužů

Tagy:  rakovina prostaty, rakovina, prostata,

Sponzorované odkazy:

Rakovina prostaty - strašák všech mužů

Rakovina prostaty je druhým nejčastějším rakovinovým onemocněním u mužů hned po rakovině plic. Její výskyt se za posledních několik let zdvojnásobil. Každý rok v České republice onemocní rakovinou prostaty asi 5000 mužů. Z toho jich téměř 1600 rakovině podlehne. Přitom by toto číslo nemuselo být tak vysoké, stačí jen nepodcenit prevenci.

Vyšetření prostaty, autor: StevenfruitsmaakVyšetření prostaty, autor: Stevenfruitsmaak

Co je prostata ?

Prostata nebo-li předstojná žláza je nevelký orgán pod močovým měchýřem, který obepíná močovou trubici. Prostata vylučuje tekutinu, která je součástí ejakulátu. Tato tekutina obsahuje látky, které pomáhají spermiím přežít v těle ženy dostatečně dlouho na to, aby mohlo dojít k oplodnění vajíčka.

Proč rakovina prostaty vzniká a kdo je jí ohrožen ?

Přesnou příčinu vzniku rakoviny prostaty nelze s jistotou určit, ale jsou některé faktory, které vznik nemoci podporují. Mezi ně patří:

  1. nezdravá a tučná strava
  2. kouření
  3. obezita
  4. stres
  5. vysoká konzumace červeného masa (hovězí, vepřové)

Na vznik rakoviny prostaty naopak nemá vliv četnost sexuálních partnerů, četnost pohlavního styků atd. A kdo je rakovinou prostaty nejvíce ohrožen? Prakticky každý muž starší 45 let, ale větší riziko vzniku mají ti, kteří:

  1. jsou starší 65 let
  2. mají již rakovinu prostaty v rodině (zde platí, že čím více příbuzných rakovinu prostaty prodělalo, tím větší je riziko. Přičemž platí, že muž spíše rakovinou prostaty onemocní, pokud ji prodělal jeho bratr, než když ji prodělal jeho otec.)
Vlevo – správná funkce, nezvětšená prostata, Vpravo – zvětšená prostata, autor: StevenfruitsmaakVlevo – správná funkce, nezvětšená prostata, Vpravo – zvětšená prostata, autor: Stevenfruitsmaak

Jaké jsou příznaky rakoviny prostaty ?

Mezi nejčastější příznaky patří:

  1. časté močení
  2. nedostatečné vymočení (močení je velmi obtížné)
  3. únik moči
  4. krev v moči
  5. krev v ejakulátu
  6. bolest při ejakulaci
  7. bolesti zad, nohou a kyčlí
  8. problémy s erekcí
  9. hubnutí
  10. nechutenství
  11. únava
  12. zvýšená tělesná teplota
  13. chudokrevnost
  14. zvýšená hladina PSA (prostatický specifický antigen)

Některé z těchto příznaků jsou typické i u benigní hyperplazii prostaty nebo-li zvětšené prostatě, což je onemocnění velmi nepříjemné, ale život neohrožující.

Jak rakovině prostaty předcházet ?

Jako základ prevence před vznikem rakoviny prostaty by měl každý muž starší 45 let brát každoroční preventivní prohlídku a vyšetření prostaty. Tak může dojít k odhalení rakoviny včas a její léčba je mnohem snadnější. Za další ochranné faktory se považují především velký přísun antioxidantů a vitamínů. A podle posledních průzkumů také příznivě působí vyšší četnost pohlavních styků.

Článek Rakovina prostaty - strašák všech mužů byl publikován 5. června 2010 v 15.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...