Odšťavňování ovoce a zeleniny – správná volba pro vaše zdraví

Tagy:  odšťavňovače, ovoce, zelenia, vitamíny, vláknina, šťáva, džus, minerály

Odšťavňování ovoce a zeleniny – správná volba pro vaše zdraví

Konzumace ovocných a zeleninových šťáv není žádná moderní záležitost dnešní doby, ale fakt, který se praktikuje již po celá staletí. Dnes máme ovšem díky všemožným přístrojům na odšťavňování snadnější a komfortnější práci.

Odšťavňování

Odšťavňováním se rozumí vlastně získávání šťávy z ovoce, ale také ze zeleniny. Díky tomuto procesu získáte důležité vitamíny a minerály, které nám dodají důležité látky nezbytné pro správně vyvážený jídelníček a ochranu těla před různými nemocemi.
Navíc šťávy např. z květáku nebo brokolice bývají poměrně hořké, proto se mohou různě kombinovat s dalšími šťávami a získat tak i lahodnou chuť.
Věděli jste, že tělo mnohem snáz rozkládá živiny v tekutém stavu? Ano, je to tak. Prospěšné látky se tak rychleji vstřebávají.

Čerstvá šťáva

Zkuste si pořídit odšťavňovač a udělat si čerstvou domácí šťávu z ovoce. Uvidíte, jak se bude lišit od průmyslových džusů (nejen svou chutí, ale i četností cenných látek).
Ovoce a zeleninu byste měli konzumovat denně a to hned v několika porcích. Jedná se o nezbytnou součást našeho jídelníčku. Nejen že dodávají zmíněné vitamíny a minerály, ale také se postarají o naší imunitu a chrání nás proti různým onemocněním.

Jak vybrat odšťavňovač

Pokud jste se zasekli ve fázi, který odšťavňovač vybrat, přečtěte si následující řádky. Třeba vám k výběru alespoň trošku pomohou. Při výběru odšťavňovače si uvědomte, že investujete hlavně do vašeho zdraví. Existuje celá řada druhů, typů a velikostí. Volba přístroje je spíše odpovědí na otázku „co od odšťavňovače očekávám a co s ním zamýšlím“. Měkké ovoce potřebuje jiný typ než tvrdá zelenina nebo citrusy. Zvažte proto své potřeby.
Vyhledejte si takový přístroj, který má snadnou obsluhu, lehce a dobře se čistí. Přístroje se obvykle skládají ze 4 až 7 část a navíc mívají dvouletou záruku. Zaměřte se také na obsah motoru, abyste ho po pár skleničkách šťávy nezavařili a na hlučnost. Obecně lze říci, že až na výjimky s počtem otáček za minutu roste i hlučnost odšťavňovače.

Druhy odšťavňovačů

Odšťavňovače lze rozdělit do čtyř kategorií: odstředivé, šnekové, mechanické a dvouhřídelové. Jedná se o to, jakým způsobem oddělí šťávu od samotné vlákniny.
Odstředivé přístroje nejprve ovoce nebo zeleninou nastrouhají, a poté rozprostřou na jemné sítko, které cedí šťávu. Výhodou je možnost odšťavňování téměř jakéhokoliv druhu ovoce i zeleniny.
Šnekový odšťavňovač má, jak už sám název napovídá, otočný šnek, který nahrubo rozmělní ovoce nebo zeleninu, poté prochází hlavním dílem, kde se ještě více rozmělňují a získává se tak šťáva. Tento princip je podobný jako mletí masa na mlýnku.
Dvouhřídelové přístroje jsou poněkud dražší a nevýhodou je i horší čistění. Jsou spíše pomalejší, což vyžaduje značnou trpělivost a mají o něco vyšší výtěžnost.
V neposlední řadě jsou mechanické odšťavňovače, které jsou levné a doporučují se zejména těm, kteří plánují dělat šťávu jednou za čas.

Vyberte si ten správný odšťavňovač i vy, podívejte se na eujuicers.cz, najdete zde celou řadu kvalitních přístrojů.

Článek Odšťavňování ovoce a zeleniny – správná volba pro vaše zdraví byl publikován 7. března 2013 v 18.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...