Jarní detox s čerstvými šťávami

Jarní detox s čerstvými šťávami

Nestihli jste na Popeleční středu začátek půstu? Nevadí, s jarní očistou organismu můžete stále ještě začít. Ulevit vnitřním orgánům, které se starají o zpracování odpadních látek v těle, přece můžete kdykoliv. Přečtěte si, jak si čerstvými šťávami z ovoce a zeleniny, jejichž konzumace je součástí každé detoxikační kůry, můžete toto postní období zpříjemnit.

Ovoce a zelenina v tekutém stavu? I tak to jde

Samozřejmě ovoce a zeleninu můžete jíst v pevném stavu, ale mnohem účinnější je pití čerstvých šťáv. Šetrným odšťavením, při kterém odstraníte vlákninu, podstatně zkrátíte dobu trávení, dodáte tělu více živin a ušetříte energii, kterou byste museli vydat k rozkousání a zpracování celých kousků. Pití čerstvě vymačkaných šťáv je při detoxikaci vhodné zejména ráno po probuzení, kdy tělo potřebuje zbavit nahromaděných toxinů a dodat vitamíny.

Čerstvými šťávami navíc skvěle doplníte svůj pitný režim, který je v době detoxikace nutné pravidelně dodržovat. Kvůli důkladnému vyčištění tlustého střeva doporučují odborníci vypít 2,5–4 litry denně, v závislosti na vaší hmotnosti. Ale pozor, alkohol se do toho nepočítá, v očistném období ho raději zcela vynechejte.

Jak na odšťavňování?

Při nákupu ovoce a zeleniny vybírejte jednotlivé kusy velmi pečlivě, zapojte svůj zrak, hmat i čich. Snažte se vybírat sezónní plodiny z tuzemských zdrojů, pokud možno v biokvalitě. Je zbytečné zanášet tělo jedovatými pesticidy nebo fungicidy, které se při pěstování obyčejně používají.

Před zpracováním nezapomeňte ovoce a zeleninu řádně umýt, nejlépe jemným kartáčkem pod tekoucí vlažnou vodou. Pro získávání čerstvých šťáv je nejvhodnější pořídit si kvalitní odšťavňovač, který vám ušetří spoustu práce a námahy. Ovoce a zeleninu zbavíte slupky, pecky či jádřince, nakrájíte na menší kousky, vložíte do odšťavňovače, a pak už si jen vychutnáváte lahodnou chuť čerstvé šťávy.

Které ovoce a zelenina jsou vhodné při detoxikaci?

  • Výborné účinky při detoxikaci má červená řepa – dokáže vyčistit krev a zachytit jedovaté kovy. Aktivuje střevní peristaltiku, působí jako prevence proti rakovině.
  • Ideální pro detoxikaci je také citron. Téměř před padesáti lety byla sestavena citronová detoxikační dieta, známá také jako „mistrovská očista“. Hodí se zejména pro jarní období, kdy zbavuje tělo toxinů a přispívá ke krátkodobému hubnutí. Je založena na pití citronové limonády složené ze šťávy z citronu, kajenského pepře, javorového sirupu a vody.
  • Myslíte-li to s detoxikací a vaším zdravím opravdu vážně, sáhněte rovněž po celeru. Vitamíny a minerály najdete nejen v bulvě, ale také v nati a listech. Celer působí močopudně a antibakteriálně. Éterické oleje, které jsou původcem jeho typického aroma, chrání trávicí ústrojí, ledviny a močové cesty před bakteriemi a infekcemi. Při detoxikaci ho určitě nevynechejte.
  • Nezastupitelnou roli při jarní očistě hraje také jablko. Velmi vám pomůže při čištění zažívacího ústrojí, protože pektiny, které obsahuje, na sebe vážou škodliviny.
  • Očistně působí také hroznové víno, neboť vyplavuje z těla škodlivé látky. Je velkým pomocníkem také při zácpě a hubnutí.
  • Při detoxikaci i redukční dietě jsou velmi užitečné také okurky – vyvolávají pocit nasycení, ale obsahují minimální množství kalorií. Pro odšťavňování jsou ideální, protože obsahují více než 95 % vody. Zabraňují překyselení žaludku, pomáhají vylučovat toxiny.
  • Máte-li odvahu, zkuste také čerstvou šťávu z kopřivy, pampelišky, chudobky či šťovíku. Na jaře jsou jejich detoxikační a léčebné účinky nejintenzivnější.

Článek Jarní detox s čerstvými šťávami byl publikován 23. dubna 2014 v 19.15 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...