Bradavice: nemoc, za kterou byste měli poděkovat

Tagy:  imunita, příčina, léčba, nemoc, bakterie, viry

Sponzorované odkazy:

Bradavice: nemoc, za kterou byste měli poděkovat

Jde o banální onemocnění kůže, které má ale v medicíně poněkud výsadní postavení. Patří mezi nemoci, které život nezkracují, ale obohacují. Varují nás totiž před tím, že v našem těle není něco v pořádku, že máme oslabenou imunitu.

Bradavice, verrucae vulgares, jsou infekční virové onemocnění. Viry bradavic se přenášejí kontaktem. Mohou se vyskytovat kdekoli a na naší kůži se prosadí jen tehdy, sejdou-li se vhodné okolnosti.

Pokud se infekční původce – tedy virus bradavice – dostane do kůže, může být ještě přemožen imunitou organizmu. Ovšem jestliže je celková odolnost těla, třeba jen momentálně oslabena, virus vnikne do buňky a začne se množit. Následně vyvolá kožní změny – zprvu drobné hrbolky přibližně barvy kůže, které bývají ojedinělé, postupně ale mohou přibývat další, někdy mnohočetné. Bradavice jsou na počátku nenápadné, časem se stále více zvětšují i přibývají. Pak začnou překážet a nezřídka i bolet. Další průběh je různý, občas zmizí samy, jindy se zvětšují jen pomalu a zůstávají solitární. Často ale přibývají, protože si je roznášíme po těle dotykem. Pak mohou na kůži přetrvávat roky, přičemž nám značně znepříjemňují ži­vot.

Bradavice jsou symbolem špatné imunity, autor: The Round PegBradavice jsou symbolem špatné imunity, autor: The Round Peg

Podmínky vzniku bradavic jsou tyto:

A) přítomnost viru v okolí a na kůži – na viry bradavic můžeme narazit všude. První kontakt je většinou na kůži rukou nebo nohou. Právě tady se také viry nejsnadněji prosadí, protože kůže dlaní, hřbetů rukou i chodidel je pravidelně zatěžována oslabujícími vlivy mechanickými i chemickými.

B) porušení odolnosti kůže, vstupní brány pro virus – snížená odolnost kůže je dána nejčastěji odstraněním ochranného kyselého pláště a alkalizací kůže. Ten ztrácíme například častým mytím mýdlem. Kůže má být spíš kyselá, tím se lépe brání infekci. Mýdlo je slabý louh, má tedy opačnou reakci, kterou mikroby dobře snášejí. Navíc odmašťuje povrch kůže a suchá pokožka pak snadněji praská a otvírá tak vstupní brány infekci. Viry prostupují i mikroskopickými prasklinami v suché pokožce dětí, zvláště těch, které mají sklon k atopickému ekzému. Vznik bradavic podporuje i macerace kůže, například dlouhodobé smáčení kůže vodou v bazénu, pocení při práci či sportu. Příčinou je často i mechanická zátěž kůže.

C) snížení celkové odolnosti organizmu – může být přechodné nebo dlouhodobé. Přechodné snížení imunity se běžně objevuje u dětí, v jejich případě souvisí s vývojem imunitního systému, s růstem. U dospělých imunita kolísá při porušení životosprávy a při stresu. Dlouhodobé snížení odolnosti bývá při chronických onemocněních a přetrvávající stresové situaci, nebo při imunosupresivní terapii po transplantacích.

Léčba bradavic

I při léčbě bradavic je nejúčinnější prevence – jako vždy. Podle základního pravidla staré čínské medicíny „Zastavte zlo dokud se neprojeví“, je dobré neoslabovat kůži – chránit ji před vysoušením a traumatizací, po použití mýdla kůži lehce okyselovat a zvyšovat celkovou odolnost organizmu dodržováním základních pravidel životosprávy a psychohygieny.

Pokud se bradavice objeví, jsou možné tyto základní léčebné postupy:

Fyzikální destrukce bradavic – kryo nebo Laser, nebo chirurgické odstranění. Chemická destrukce bradavic – využívá leptacího a nekrotizujícího účinku kyselin. Farmakologické působení cytostatik nebo látek posilujících místní imunitu. Sugestivní terapie – využívá síly živých představ, které prostřednictvím přesvědčení ovlivňují imunitu lokální i celkovou. Teoreticky, ale zcela logicky přichází v úvahu ještě sociální terapie. I tato sféra má vliv na imunitu a tím pádem i zdraví.

Článek byl publikován se souhlasem webu ordinace.cz

Článek Bradavice: nemoc, za kterou byste měli poděkovat byl publikován 22. dubna 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví a Krása. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...