Ricinový olej na vnitřní i vnější užití

Tagy:  oleje, rostlinné, oleje, ricin, ricinovník, ricinový olej, jizvy, vrásky, řasy

Sponzorované odkazy:

Ricinový olej na vnitřní i vnější užití

Čisté rostlinné oleje se opět začínají dostávat do spíže i na kosmetický stolek. Není však olej jako olej, některé jsou zcela univerzální, s jinými bychom se měli naučit zacházet. Do té druhé kategorie spadá i ricinový olej.

Jedovatá rostlina ricinovník

Skočec obecný, lidově nazývaný ricinovník je okrasná rostlina, jejíž domovinou jsou subtropické a tropické kraje. Za krásou svých květů a nápadných listů ukrývá velké nebezpečí. Její semena totiž obsahují prudce jedovatý ricin, který může při dávce 15 a více semen zabíjet. Postupně těžce poškozuje různé orgány těla, za zhruba týden postižený umírá.

Semena této rostliny slouží k výrobě oleje, tedy oleje ricinového. Na první pohled by se mohlo zdát, že olej bude nástrojem pro traviče, ve skutečnosti tomu ale tak úplně není. Ricinový olej se sice získává lisováním semen ricionovníku, ovšem povařením jedovatost ztrácí. Díky tomu se může používat relativně bez potíží.

Vlastnosti ricinového oleje

Ricinový olej má své specifické vlastnosti. Má vysokou hustotu, je tedy výrazně hutnější než řada jiných známějších rostlinných olejů. Co se týče barvy, je obvykle bezbarvý či nažloutlý, v podstatě bez zápachu a téměř i bez chuti. Asi 95 procent oleje je tvořeno hodnotnými mastnými kyselinami, z čehož má nevětší zastoupení kyseliny ricinoolejová. Kromě nich jsou zastoupeny i bílkoviny a minerály.

Ricinovník jako okrasná rostlina, autor: DezidorRicinovník jako okrasná rostlina, autor: Dezidor

Vnitřní použití oleje

Ricinový olej, i přesto že není jedovatý, musí být dávkován s obezřetností. V prvé řadě je ricinový olej používán při potížích se zácpou, jelikož má projímavé účinky. Zde je třeba mít se na pozoru, protože jako projímadlo funguje skutečně výborně a příliš velká dávka může mít výrazně nežádoucí účinky.

Celkově je tento olej používán při potížích s trávením, protože pomůže vyčistit střevní trakt, používá se i při žaludečních nevolnostech. Také stimuluje lymfatický systém.

Vnější použití

Ricinový olej má silné promašťující účinky. Používá se například na zhojení jizev, na vrásky, ale třeba i na bradavice. Je využíván jak ve farmaceutickém, tak v kosmetickém průmyslu, řada žen ho používá také v jeho nejčistší formě. Vyrábějí z něj masky na pleť i na vlasy, vyživují jím nehty. V tomto momentu se pohledy na ricinový olej liší, setkáme se s názory kladnými i s hlasy odpůrců, kteří před jeho používáním varují. Je tedy třeba hlavně sledovat vlastní reakci na olej a používat ho střídmě.

Článek Ricinový olej na vnitřní i vnější užití byl publikován 4. června 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...