Musli z obchodu jako zdravá snídaně? Omyl!

Tagy:  snídaně, zdravá snídaně, jídlo, stravování, cukry, tuky, kalorie, výživová hodnota

Sponzorované odkazy:

Musli z obchodu jako zdravá snídaně? Omyl!

Rozhodli jste se skoncovat s tučnými a smaženými pokrmy, vyřadili jste z jídelníčku sladkosti a do svého repertoáru jste naopak přidali nějaký ten aktivní pohyb? Toto předsevzetí nelze jinak, než pochválit, ovšem otázkou zůstává, jestli pojmu zdravé stravování opravdu rozumíte, neboť drtivá většina populace chybuje již v samotném začátku dne. S vidinou štíhlé postavy a kvalitní snídaně kupujete sypané musli, aniž byste věděli, že pravděpodobně dennodenně konzumuje spoustu přebytečných cukrů, emulgátorů a konzervačních látek. Podívejte se na jednotlivá srovnání snídaňových musli a zjistěte, jaké produkty jsou ideální a kterým se naopak vyhnout.

Ne každé musli lze považovat za zdravé, autor: Upupa4meNe každé musli lze považovat za zdravé, autor: Upupa4me

SPAR Vital NUSS KNUSPER

Fakt, že v se v názvu výrobku objeví výraz ,,Vital", ,,Fit" či ,,Health" ještě nesvědčí o jeho pravdivosti, což jednoznačně potvrzuje i musli SPAR Vital. Prvním nešvarem je popis pouze v Němčině, díky čemuž se o produktu jen horko těžko něco dozvíte.

Musli Spar Vital na 100 g obsahuje 18,6 g tuku, což je takřka dvojnásobek běžné dávky u výrobků tohoto typu. Dále pak 64,9 g sacharidů, 10,7 g bílkovin a absolutně postrádá vlákninu, která je pro snídani nezbytná. Energetická hodnota výrobku je 470 kcal, což je opravdu vysoké číslo.

Co se chuti týče, i když musli obsahuje spoustu cukru, bylo hodnoceno jako méně sladké, až nevýrazné.

Cena výrobku je ze všech testovaných produktů největší a to 74,90 Kč / 500 g.

Závěrem: Nutno podotknout, že snídaně s Vital Nuss Knusper vás díky vysokému obsahu cukru a tuku nezasytí, ba naopak ve vás záhy probudí nepříjemné pocity hladu, ale přitom do sebe hned na začátku dne vpravíte spousty zbytečných kalorií.

Emco mysli

Asi nejznámějším druhem musli jsou výrobky od společnosti Emco. Na trhu najdete nespočet atraktivních příchutí od čokolády s oříšky, přes exotické ovoce až po skořici a mandle. Chuťově křupavému zapečenému musli rozhodně nelze nic vytknout, ovšem jeho výživová hodnota vydatné snídani také příliš neodpovídá.

Emco musli na 100 g obsahuje až 22 g tuku, 70 g sacharidů, přičemž bílkoviny tvoří pouhých8,9 g **. Energetická hodnota výrobku je však podstatně nižší, než u předešlého výrobce a to **350 kcal, což lze považovat za přijatelné.

Chuť výrobku je opět poměrně nevýrazná a konzistence drobivá.

Cena výrobku se pohybuje okolo 68 korun / 750 g.

Závěrem: Musli od Emca je rozhodně vhodnější snídaňovou variantou, neboť i přes vyšší obsah tuku patří k méně kalorickým produktům této oblasti a díky vláknině vás zasytí na delší dobu, než musli Vital Nuss. V ideálním případě musli vždy kombinujte s jogurtem či mlékem.

MASTER CRUMBLE Premium

Master Crumble musli potvrzuje staré dobré pravidlo, že známá značka rozhodně není zárukou kvality, neboť právě tento, poměrně nevýrazný výrobek, v testu snídaňových musli, obstál zdaleka nejlépe.

Master Crumble musli na 100 g obsahuje pouhých 5,7 g tuku, a neuvěřitelně nízkou hladinu cukru v podobě 36,3 gramů, bílkoviny tvoří 5,4 g ** a rozhodně bychom zde našli i vlákninu. Energetická hodnota výrobku je zaručeně nejnižší a to **340 kcal.

Chuťově produkt rovněž obsadil první místo, neboť obsahuje spoustu ovoce a příjemně nasládle voní.

Cena výrobku je skvělých 64,90 Kč / 750 g.

Závěrem: Toto musli se rozhodně nemusíte bát snídat. Jednak díky obsahu ovesných vloček a vlákniny získáte energii a zasytíte žaludek a zároveň si pochutnáte na exotickém ovoci.

Jak poznat kvalitní a zdravé musli?

Obecně bohužel platí, že drtivá většina kupovaných musli za zdravou variantu snídaně považovat nelze. Zapékané musli obsahuje spoustu cukru a nezdravých ,,éček", další varianty jsou obvykle obohaceny o sušené ovoce a čokoládu, jež obsahují rovněž spoustu rychlých cukrů, které nezasytí ani tělu nedodají potřebné živiny a energii pro start dne. Chcete-li snídat zdravé cereálie, pořiďte si klasické ovesné vločky, které můžete pro lepší chuť nasucho opražit na teflonové pánvi. Dochucení je pak čistě na vás, zapomeňte ale na cukry a umělá sladidla, raději sáhněte po medu, javorovém sirupu, bílém jogurtu, polotučném mléku a čerstvém ovoci.

Připravte si domácí musli z ovesných vloček a ovoce, autor: WordRiddenPřipravte si domácí musli z ovesných vloček a ovoce, autor: WordRidden

Článek Musli z obchodu jako zdravá snídaně? Omyl! byl publikován 4. května 2014 v 12.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...