Vitaminy a vitaminové doplňky aneb co dělat, když příroda nestačí

Tagy:  vitamínové doplňky, doplňky stravy, strava, jídlo

Sponzorované odkazy:

Vitaminy a vitaminové doplňky aneb co dělat, když příroda nestačí

Existuje spousta složek a živin, bez kterých se neobejdeme a při jejichž nedostatku chod našeho organismu neběží tak, jak by ve skutečnosti měl. Veškeré, pro tělo důležité a prospěšné látky, čerpáme ze stravy, která by tak měla být bohatá na bílkoviny, sacharidy, menší množství tuků, ale rovněž by měla obsahovat potřebné vitamíny a minerální látky, jež nám velmi často schází. Možná si mnozí s nás vůbec neuvědomují, že za veškerou únavou, stresem, špatným spánkem, bolestmi či depresemi, stojí právě nedostatek vitamínů…

Jak poznat nedostatek vitamínů?

Rozpoznat nedostatek vitamínů může být někdy patrné na první pohled, ale stejně tak si ničeho dlouhé roky nemusíte všimnout. Pakliže vám chybí základní vitaminy A, B nebo C, pravděpodobně se potýkáte s ospalostí, kruhy pod očima či výkyvy nálad. Při nedostatku magnesia se budete trápit se svalovými křeči a bez zinku nejspíš přijdete o bezchybnou pleť a lesklé vlasy. Ovšem při nedostatku vápníku vám budou postupně řídnout kosti a při minimu železa budete bojovat s chudokrevností, což jsou příznaky špatně definovatelné. Máte-li pocit, že se nestravujete zrovna ukázkově, nechte si pro jistotu změřit hladinu vitamínů v krvi.

Nejvíc vitamínů najdete v ovoci a zelenině, autor: aMichiganmonNejvíc vitamínů najdete v ovoci a zelenině, autor: aMichiganmon

Proč používat doplňky?

Odpověď na otázku, proč používat doplňky stravy v podobě vitamínů není nikterak složitá, neboť jak bylo již řečeno, bez nich zkrátka nelze fungovat. Ovšem hlídat si formou potravy neustálý příjem všech 13ti nezbytných vitamínů může být pro někoho doslova nadlidský výkon a právě v této chvíli přicházejí na řadu vitaminové doplňky.

Vitamíny pro běžné lidi

Co si představit pod pojmem vitamíny pro běžné lidi? Jedná se především o takové doplňky, které mohou konzumovat lidé bez speciálního sportovního zaměření, bez větších zdravotních rizik a podobně. Pakliže vám chybí například hořčík a jste si plně vědomi, že jej do sebe přirozenou cestou zkrátka nedostanete, vitaminové doplňky v podobě hořčíkových tabletek jsou jednoduchou odpovědí.

Vitaminy pro sportovce

Nejčastějšími konzumenty vitaminových doplňků a jiných suplementů jsou především sportovci, kteří nadměrnou fyzickou zátěží přicházejí o podstatně větší množství vitamínů a minerálů, než běžný člověk. Logicky tak i tou nejpestřejší a nejzdravější stravou nejsou schopni správnou vitaminovou hladinu v těle udržovat.

Vitaminové doplňky prospívají zdraví, autor: stevendepoloVitaminové doplňky prospívají zdraví, autor: stevendepolo

Článek Vitaminy a vitaminové doplňky aneb co dělat, když příroda nestačí byl publikován 31. května 2013 v 21.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...