Prevence strií: mazat a masírovat tělo každý den

Tagy:  pokožka, kůže, tělo, mléko, olej, mazání, péče

Sponzorované odkazy:

Prevence strií: mazat a masírovat tělo každý den

Strie (pajizévky) jsou ryze dámským problémem – objevují se na těle ženy při prudké změně váhy a v období puberty, nevyhnou se ani sportovkyním. Nejčastěji jsou jimi postižené ženy v těhotenství. Zbavit se jich je v podstatě nemožné. Ale zlepšit jejich stav může péče o pokožku.

Uvádí se, že strie postihují až 90 procent všech nastávajících maminek. Vznikají především na břiše, ale také na prsou, hýždích, bocích či stehnech. „Jedná se o takzvané pajizévky neboli vnitřní jizvy, kde vrchní vrstvy kůže jsou nepoškozené, ale pokožka praská vlivem mechanického tlaku hlouběji ve škáře, tedy v oblasti kolagenních a elastických vláken, za vzniku často nevzhledných jizviček,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Silvie Rafčíková.

Strie obvykle měří několik centimetrů a zpočátku jsou často červené až červenofialové. Čerstvé pajizévky mohou být také vypouklé a mnohdy během dvou až tří let postupně blednou do bělavé barvy, přičemž na povrchu mívají tenkou svraštělou kůži a bývají spíše vpadlé. Je nutné počítat s tím, že zcela se jich už nezbavíte.

Mažte se každý den, autor: dolivaMažte se každý den, autor: doliva

Se striemi je proto dobré pokusit se zatočit ještě před tím, než se vůbec objeví. Vhodnou prevencí máte totiž největší šanci na jejich zmírnění. Péče o pokožku rizikových partií by měla být pravidelná, ideálně každodenní. Krém či olejíček vtírejte jemnými krouživými pohyby do ještě vlhké pokožky břicha, hýždí, boků a stehen. Důsledná péče o kůži se vyplatí i tehdy, když se již strie na pokožce objevují.

Při výběru přípravků, které v těhotenství použijete na svoji pokožku, je důležité klást zvýšenou pozornost na jejich kvalitu a čistotu. „Nejvhodnější jsou přípravky složené výhradně z čistých přírodních surovin, bez barviv a konzervačních látek,“ říká MUDr. Silvie Rafčíková.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Prevence strií: mazat a masírovat tělo každý den byl publikován 25. října 2013 v 12.00 v rubrice Krása a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...