Jak se konečně zbavit zlozvyků

Sponzorované odkazy:

Jak se konečně zbavit zlozvyků

Je přirozené, že každý z nás má nějaký ten zlozvyk. Chceme s tím něco dělat, ale stále nevíme jak, a tak naše pokusy, obvykle založené na silné vůli, zpravidla selhávají. Nyní však nastal čas využít všechny poznatky lidstva ke změně našich životů k lepšímu. V momentě, kdy dokážeme budovat nové návyky a eliminovat své zlozvyky, dokážeme ovládat vlastní život. Konečně tak můžeme dělat, co jsme vždy chtěli a to je skutečně pocit k nezaplacení.

Zvyk je železná košile

Jistě jste již také slyšeli tohle známé pořekadlo, které mnohé vysvětluje. Každý má zkrátka tendenci setrvávat v něčem osvědčeném, bezpečném a známém. U zvyků to platí o to více. Vše co děláme, se postupně stává více automatickým, takže po určitém čase nad danou činností nemusíme již téměř přemýšlet. Tím ušetříme mnoho energie. Jako příklad uveďme řízení automobilu, jízdu na kole nebo cestu do práce. A tak není divu, že máme tendenci vykonávat už tisíckrát opakovanou činnost. To se může hodit u dobrých návyků, o to horší to pak ale je u nechtěných zlozvyků.

Stojí vám cigareta za riziko infarktu a rakoviny?, autor: doctorteseusStojí vám cigareta za riziko infarktu a rakoviny?, autor: doctorteseus

Jak na to?

Ačkoliv se situace může zdát beznadějná a drtivá většina lidí při svém snažení změnit své zvyky selhává, existuje řešení. A možná vás překvapí, že tohle tajemství zná lidstvo už stovky let. Je to jednoduché – postupovat po malých krůčcích. Zní to primitivně a přesto to mnozí porušují a následně se podivují nad výsledky. Na počátku změny jsme plni motivace. Máme pocit, že věci dokážeme změnit skutečně ve velkém. Naše počáteční nadšení však brzy opadne, čímž ztratíme výrazný prvek, který nám dosud tolik pomáhal. S tím je třeba už dopředu počítat.

Stačí se tedy nepřeceňovat a již od začátku dělat skutečně malé krůčky. Chcete začít pravidelně posilovat? Proč nezačít s 2–5 kliky denně? Chcete přestat kouřit? Omezujte cigarety postupně! Klasická cesta dupnutí si a omezení kouření o 100% funguje jen u málokoho. Nejčastěji to kuřák vydrží pouze omezenou dobu, po čemž se ke svým oblíbeným cigaretkám opět vrátí. Ještě jednou musíme zdůraznit, že skutečně nejčastější chybou je přecenění vlastních sil, díky čemuž je selhání zaručeno.

Buzer lístek

Zřejmě nejpoužívanějším nástrojem k budování návyku je tzv. buzer lístek. Ten spočívá ve vytvoření tabulky zobrazující všechny návyky v určitém časovém období. Pokud v daný den návyk splníte, vyznačíte jeho úspěšné provedení zelenou barvou do příslušného políčka. V opačném případě bude značka červená. Pokud jste například nemocní a nemůžete provést náročný návyk (např. posilování), můžete použít třeba modrou barvu. Pozor byste si měli dát na racionalizování výmluv. Je běžné vymýšlet výmluvy, proč zrovna teď a tady nelze návyk splnit. Často jsou to na první pohled rozumné důvody. Ve skutečnosti se však naše mysl snaží ochránit pozitivní obraz o naší osobě. Buďte na sebe tedy tvrdí a do buzer lístku zapisujte poctivě a objektivně.

Komunita

Pomoc lze získat i od okolí. Pokud si svůj postup zaznamenáváme (což vřele doporučujeme), je dobré mít vše veřejně vystaveno. Existují specializované webové portály, případně pak lze užít sociální sítě. Šikovným řešením je vytisknout tabulku na papíře, někam ji nalepit a vytrvale ji vyplňovat. Díky tomu tabulku mohou pozorovat vaši blízcí, a jelikož před nimi chcete vypadat dobře, dáte si o to více záležet. U veřejného vystavení bohužel stoupá i riziko, že do tabulky zaznamenáme úspěch, přestože jste něco nesplnili.

Bohužel musíme počítat s tím, že narazíme na spoustu lidí, kteří se vašemu budování návyků budou posmívat, případně odsuzovat či považovat za zbytečné. Za takovým jednáním se však může schovávat závist, že vy máte svůj život ve svých rukou, zatímco oni nikoliv. Nenechte se tedy otrávit a pokračujte ve svém úsilí!

Shrnutí

Pokud si z celého článku potřebujete zapamatovat jedinou věc, pak je to doporučení skutečně malých kroků. Buďte trpěliví a uvidíte, že skutečně můžete změnit všechny své zvyky i zlozvyky. Pokud ale přestanete například kouřit, je dobré se této činnosti vyvarovat do konce života. V opačném případě hrozí opětovné navyknutí. Přejeme mnoho úspěchu!

Článek Jak se konečně zbavit zlozvyků byl publikován 6. prosince 2013 v 00.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...