Test šunkových salámů aneb proč je raději nekonzumovat

Tagy:  šunkový salám, test, potraviny, jídlo, maso, vepřové maso, tuk, sůl, emulgátor, stabilizátor, glutamát

Sponzorované odkazy:

Test šunkových salámů aneb proč je raději nekonzumovat

Stravování je nejenom nezbytnost, ale pro většinu lidí také potěšení, které je spojeno se spoustou společenských aktivit. S přáteli si jdete v pátek večer posedět a dáte si nějakou chuťovku, večer si k televizi dopřeje nějaké to zobání a na rande je ideální vyrazit někam na večeři. Ovšem ne vždy lze říct, že konzumujete potraviny kvalitní a zdravé, které tělu prospívají. Například také šunkové salámy bývají většinou šizené a proto je lepší se jim spíše vyhnout a raději si dopřát kus kvalitní libové krůtí či kuřecí šunky bohaté na bílkoviny a bez obsahu zbytečných tuků a solí.

Clever

Výrobky Clever zakoupíte ve všech řetězcích prodejen Billa a vyznačují se především extrémně nízkou cenou. Ta bohužel ve většině případů koresponduje s kvalitou, která není nejslavnější. Například šunkový salám Clever je doslova a do písmene odpadem. 100 gramů této „pochoutky“ pořídíte za 13,90, přičemž si za tuto nízkou cenu koupíte pouhých 55 procent vepřového masa, dále pak už jen soli, stabilizátory, emulgátory E 450, E 451, E 452 či E 407a, zahušťovadla, mléko, sóju a spousty dalších surovin, které by v salámu opravdu být neměly!

Pochutnejte si raději na kvalitní šunce, autor: sk8geekPochutnejte si raději na kvalitní šunce, autor: sk8geek

Albert quality

Obdobně je na tom i tento „luxusní výrobek“, který se rovněž jmenuje šunkovým salámem z masa, avšak s bílkovinou nemá nic moc společného. 100 gramů salámu vás bude stát rovněž 13,90 korun a co si za tyto peníze vlastně pořídíte? Obsah masa se zde pohybuje na hranici legislativy, čili okolo 55 procent, tuku je ve výrobku více než 5 procent, čili je velmi nevhodný pro osoby s vyšším cholesterolem a díky vysokému obsahu solí, glutamátů a barviv se rovněž nedoporučuje dětem.

Chodura

Beskydské uzeniny Chodura jsou na tom o něco lépe, než předchozí produkty, ale rovněž se nejedná o bůh ví jakou hitparádu. Obsah masa je v tomto případě pouhých 60 procent, zbytek jsou opět zahušťovadla, glutamát, emulgátory a tuk. Obsah soli není na obale uveden, ale pakliže nepřesahuje 2,5 procenta, výrobce jej nemusí uvádět. Šunkový salám značky Chodura ve 100 gramovém balení pořídíte opět za 13,90 korun a to v obchodních sítích Kaufland.

Vocílka

Vocílka obecně patří k dobrým výrobcům masných produktů, což potvrzuje i jeho šunkový salám. Ten totiž obsahuje ústy hodných 80 procent vepřového masa a dokonce 8 procent masa hovězího. Co by ale salám obsahovat nemusel, je umělé dochucovadlo, které na hodnocení trochu ubírá. Avšak i přes to si lze na výrobku celkem dobře pochutnat a s klidem ho mohou k snídani či svačině jíst i menší děti.

Článek Test šunkových salámů aneb proč je raději nekonzumovat byl publikován 20. ledna 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...