Jíte málo a přes to nehubnete?

Tagy:  stravování, jídlo, strava, potraviny, zdravé potraviny, nezdravé potraviny, tuky, cukry, soli

Sponzorované odkazy:

Jíte málo a přes to nehubnete?

Vědecké studie dokazují, že drtivá většina populace trpí nadváhou ba dokonce obezitou a pravdou je, že pokud se rozhlédnete, pravděpodobně okolo sebe příliš hubených lidí neuvidíte. Problém ale nemusí být zdravotního charakteru. Na vině je obvykle lenost, pohodlnost a především špatné stravovací návyky.

Spousta těch, kteří se snaží shodit nějaký ten ,,špíček" žije v ohromném bludu, který spočívá v samotném stravování, konkrétně v konzumaci čehokoliv, čeho je však málo. ,,Jeden bonbón mi neublíží a trocha chipsů také ne". A právě toto může být myšlenka, která vás vede ke konzumaci nezdravých potravin, jež jsou příčinou vaší nadváhy.

Větší versus menší porce

A jak to s porcemi jídel vlastně je? Rozhodně neplatí, že plný talíř potravin musí být zákonitě nezdraví či dokonce kalorický. Vezměme si k příkladu oblíbené smažené hranolky. Menší talířek obsahuje okolo 500 kilokalorií, což je větší příjem, než by měl mít klasický oběd. Pokrmem se nenasytíte, vstřebáte spoustu tuku, soli a po chvíli budete mít opět hlad, čili si dopřejete další jídlo. Oproti tomu kuřecí steak s bramborem a zeleninou zabere celý talíř, jeho energetická hodnota je okolo 350 kalorií a díky vyváženému poměru bílkovin, sacharidů a tuků budete dobře najedeni minimálně na 2 hodiny.

Autor: commonwikimedia.orgAutor: commonwikimedia.org

Podobně je to se sladkostmi, kdy klasická čokoládová tyčinka vlastní až 300 kalorií a díky jednoduchým cukrům podporuje chuť k jídlu. Místo toho ovesná tyčinka či proteinová tyčinka má kalorií takřka polovinu a zasytí na delší dobu.

Kalorické tabulky

Spousta lidí také doposud neví, kolik kalorií jaké jídlo obsahuje, a tak možná nevědomky konzumují něco, co je vlastně velmi tučné a nezdraví. Podívejte se na stručný přehled a porovnejte, zda vám za to takový jídelníček opravdu stojí. Myslete na to, že denní příjem průměrného dospělého člověka by měl být od 1600 do 2000 kalorií.

Nezdravé varianty

Chipsy (100g) – 550 kcal Snickers tyčinka – 250 kcal Vepřový smažený řízek (100g) – 410 kcal Uherský salám (20g) – 100 kcal Kobliha s marmeládou – 200 kcal Tatranka – 250 kcal Arašídy solené (60g) – 400 kcal Krokety smažené (100g) – 305 kcal Párek v rohlíku – 245 kcal Máslový dort se šlehačkou (100g) – 500 kcal

Zdravé varianty

Kuřecí prso grilované (150g) – 175 kcal Zeleninové rizoto (300g) – 245 kcal Palačinky celozrnné (100g) – 150 kcal Proteinová tyčinka – 155 kcal Celozrnný sendvič se šunkou a sýrem – 200 kcal Celozrnné špagety s rajčatovou omáčkou (200g) – 315 kcal Tvarohový dort s ovocem (100g) – 250 kcal Krůtí karbanátek pečený v troubě – 140 kcal

Autor: commonswikimedia.orgAutor: commonswikimedia.org

Článek Jíte málo a přes to nehubnete? byl publikován 13. května 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...