5 tipů jak správně pečovat o chrup

Tagy:  zuby, hygiena, úsměv, zdraví, čištění zubů, pasta, gel, pudr, bělení

Sponzorované odkazy:

5 tipů jak správně pečovat o chrup

Zářivý úsměv je takřka prototypem krásy a k lidem, jež jej vlastní, se ostatní mají tendence chovat otevřeněji, neboť působí vřelejším dojmem. Jakmile se na vás někdo usměje a ukáže dokonalé zuby, rázem zapomenete na drobné nedostatky jako je pár pupínků nebo větší nos. Otázkou ale zůstává, jak zdravého a na pohled hezkého chrupu docílit? Máme pro vás několik typů, díky kterým se i vy přiblížíte kráse hollywoodských star.

Čištění a zase čištění

Každý stomatolog vás řekne, že bez pravidelného čištění efektivity nikdy nedocílíte a něco pravdy na tom pravděpodobně bude. Jenomže i zde existuje nespočet zásad, které je dobré dodržovat, neboť i takto banální záležitost, kterou zvládne malé dítě, lze dělat špatně.

1. Pořiďte si vhodný kartáček

Když se v drogerii nebo v jakémkoliv hypermarketu rozhlédnete, všude uvidíte desítky druhů kartáčků, které jeden přes druhého ,,křičí", že jsou nejlepší. Vy se pak nejspíš rozhodujete na základě ceny a nebo barevnosti. Obojí je ale špatně, neboť do chrupu je třeba investovat a barevné proužky na jeho rukojeti vám od kazu nepomohou.

Výběrem kartáčku to začínáVýběrem kartáčku to začíná

Zaměřte se tedy nejprve na štětinky, ty by měly být pokud možno co nejměkčí, neboť jedině tak se zbavíte i nečistot, které nejsou vidět a nebo se schovaly pod dáseň. Dalším atributem pří výběru určitě bude hlavice, která musí bát pružná a ohebná.

2. Nezapomeňte na mezizubní kartáčky

Spousta lidí i v 21. století stále nevlastní mezizubní kartáčky. To je ale ohromná chyba, proto klasický kartáček vyčistí pouze 80 procent ústní dutiny. Mezizubní kartáčky pořídíte v praktickém balení v každé drogerii nebo lékárně a dokonce za nízké ceny.

3. Do třetice nit

Použitím mezizubní nitě efektivně odstraníte usazeniny mezi zuby, jež mají tendence se ,,schovávat" a později je přetvářet v bakterie, záněty a kazy, jejichž odstraňování je komplikované a především nepříjemné. Nebylo by tedy lepší, jim předcházet?

4. Pryč s bakteriemi

Možná jste doposud ústní vody nepoužívali se slovy, že pro svěžest úst raději použijete žvýkačku. Ústní voda sice příjemně osvěží dech, ale její účel je jiný. Dokáže totiž velmi rychle a účinně odstranit až 99 procent bakterií, čili značně napomáhá k prevenci proti zubnímu kazu a paradontóze.

5: Nepodceňujte prevenci

Preventivní lékařské prohlídky nejsou výmyslem doktorů, kteří by se snad nudily. Mají své opodstatnění a co se chrupu týče, zde to platí dvojnásob. I když vás aktuálně zuby nebolí a cítíte se v pořádku, stomatolog může zavčasu odhalit ,,klubající" se kaz a předejít tak bolesti.

Mějte krásný úsměv, autor: daniel-ayozu-perezMějte krásný úsměv, autor: daniel-ayozu-perez

Článek 5 tipů jak správně pečovat o chrup byl publikován 26. ledna 2014 v 00.00 v rubrice Krása a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...