Obrušování zubů je defekt, kterým možná trpíte i vy

Tagy:  obrušování zubů, chrup, čištění zubů, kazy, prevence, stomatolog

Sponzorované odkazy:

Obrušování zubů je defekt, kterým možná trpíte i vy

Obrušování zubů je problém, který se během života objeví u každého z nás a může být i zdrojem infekce. Jak poznáme, že je třeba ho řešit se stomatologem?

„Obrušování zubů je přirozený projev opotřebení zubu, který se odehrává v dlouhém časovém horizontu. Problém nastává, když se postupně obrušuje sklovina a následně i dentin. V tom případě vzniká nebezpečí infekce, která může vniknout dovnitř zubu a způsobit nepříjemné potíže například v podobě zubního kazu“ vysvětluje problém MUDr. Jan Stuchlík. Dle příčiny vzniku rozeznáváme tři hlavní typy obrušování zubů – abrazi, erozi a atrici.

Abraze

Jedná se o obrušování zubů, které způsobuje cizí předmět v ústech, který dře o zub. Nejčastěji jde o piercing. Ve výjimečných případech může toto obrušování způsobovat častá konzumace velmi tvrdé potravy. S tímto typem obrušování zubů se potýkali hlavně naši předci, kteří i díky tvrdé stravě a hlavně nedostatečné prevenci přicházeli o zuby dříve, než lidé současnosti. Také je ale fakt, že průměrná dožitá věková hranice populace se rapidně zvedla, a proto jsou nároky na náš chrup stále vyšší.

Eroze

I v tomto případě jde o působení jiné látky na zub. Erozí nazýváme takové obrušování chrupu, které způsobují kyseliny rozpouštějící se na zubech. Kyseliny se do ústní dutiny mohou dostat jak skrz naši potravu – citrusy, kolové limonády či slazené nápoje obecně, nebo se může jednat o žaludeční kyseliny, které se do úst dostávají například častým zvracením (reflux, bulimie). Na zubu pak dochází k naleptání svrchních vrstev a následnému napadení zdravého zubu bakteriemi, které způsobují zubní kazy.

Autor: commonswikimediaAutor: commonswikimedia

Atrice

Poslední typ obrušování zubu je zároveň i tím nejčastějším. Příčinou je obrušování zubu o jiný zub. Nejčastěji vzniká tento defekt z důvodu skřípání zubů, které se nejčastěji přisuzuje ženám ve středním věku, samoživitelkám či čerstvě rozvedeným, dále mohutným silným mužům či neurotikům. Jde o problém, který je velmi rozšířený a často neprávem opomíjený. Průběh je pozvolný, ale důsledky jsou nevratné a je zde nutný zásah stomatologa. Při atrici dochází k obrušování hrbolků na plošce zubu, což způsobuje nestabilní skus, jelikož do sebe hrbolky nezapadají. Následně se narušuje i vrstva skloviny a tím se obnažuje dentin. Díky tomu na zubu není žádná vrstva, která by ho chránila před bakteriemi a vniknutí infekce do zubu. Důsledkem jsou nejen atypické kazy, ale i snížení skusu a celková změna vzhledu pacienta. A další potíže na sebe nenechají dlouho čekat. Přichází bolest čelistního kloubu a kvůli ztrátě skloviny i bolestem samotného zubu, jelikož nervy uvnitř zubu nejsou dostatečně izolovány.

Možnosti řešení

V extrémním případě může dojít i k obroušení zubů až k dásni. Pak je nutné ošetřit kořenové kanálky, provést kořenové nástavby a na zuby nasadit korunky. V méně závažných případech se zub plasticky domodeluje tzv. overlayemi. Pokud, že se problém řeší včas a zuby nejsou ještě zcela obroušeny, stačí v postižených místech aplikovat drobné výplně. Důležité je obnovit správnou žvýkací funkci chrupu, výšku chrupu a také estetický vzhled zubů. Na co by se ale určitě nemělo zapomínat, je odstranění příčiny vzniku obroušení zubů. Zlozvyk skřípání zubů je možno eliminovat skrz silikonovou dlahu a jistě není zbytečná ani konzultace s psychologem. V případě abraze je nutné vyjmout z úst piercing či stejně jako u eroze upravit jídelníček tak, aby k obrušování zubů dále nedocházelo.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Obrušování zubů je defekt, kterým možná trpíte i vy byl publikován 23. května 2014 v 12.00 v rubrice Krása a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...