Sociální sítě - ničí vztahy i přátelství

Tagy:  přátelství, sociální sítě, facebook, chato, komunikace, virtuální svět, realita

Sponzorované odkazy:

Sociální sítě - ničí vztahy i přátelství

Sociální sítě jsou dnes něčím, bez čeho si drtivá většina lidí na celém světě, nedovede představit svůj život. S příchodem internetu bylo jasné, že život bude najednou jednodušší a možná i zábavnější. Vše začalo online hrami, stahováním filmů, poté nenápadným chatem, obchodováním a poté se objevil facebook, který se během týdnů stal neskutečným fenoménem, jež řídí životy milionů.

Dokud na facebooku vlastníte profil, který občas zkouknete, sdílíte pár videí a sem tak přidáte fotografii, nemusíte se považovat za nijak divného člověka, ovšem jakmile se ze sociální sítě stane váš středobod vesmíru, na které trávíte denně hodiny a bez něhož si svou existence neumíte představit, pak máte veliký problém.

Reálný život versus virtuální

Většina lidí si totiž neuvědomuje, že právě existence sociální sítě ničí jejich reálný život, který vystřídal ten virtuální. Na facebooku nebo twitteru máte stovky přátel, ale ty skutečné spočítáte na prstech jedné ruky? Pak jste se staly obětí sociální sítě, která vám dozajista ničí život.

Samozřejmě, na internetu je jednodušší s někým komunikovat, snadno vyjevíte své pocity a otevřete se, o to horší je potom realita. Může se vám totiž snadno stát, že zatímco si s někým na síti skvěle rozumíte, ve skutečnosti si nemáte co říct.

Sociální sítě ničí vztahy, autor: commonswikimediaSociální sítě ničí vztahy, autor: commonswikimedia

Konec lásky a přátelství

Pravdou je, že dnes není seznámení s protějškem vůbec žádný problém, protože přes internet snadno navážete spojení, ze kterého se opravdu může něco vyklubat. Je zde ale také odvrácená strana mince, a to riziko, že stejně tak, jako si vás partner našel online, najde si spousty dalších. Dříve jste také ke komunikaci museli dotyčnému předat své telefonní číslo, nebylo proto možné, aby partnera otravovala kde jaká neznámá slečna. Dnes ji postačí jméno a flirtování je na světě.

A obdobně je to i s přátelstvím, protože jestli se někde šíří drby rychlostí blesku, pak je to právě přes facebooku a obdobné sociální sítě.

V dnešní době, kdy se na těchto virtuálních doménách a sítích odehrávají spousty zajímavých událostí a debat, je velmi složité se distancovat, co ovšem můžete pro své duševní zdraví udělat, je posedávání u PC omezit na minimum a místo psaní na chatu se za dotyčnou osobou vypravit osobně.

Článek Sociální sítě - ničí vztahy i přátelství byl publikován 20. května 2014 v 12.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...