4 věty, které dětem ublíží víc, než pár facek

Tagy:  chování, výchova, komplexy, růst, dospívání, ratolesti

Sponzorované odkazy:

4 věty, které dětem ublíží víc, než pár facek

Spousta rodičů si vůbec neuvědomuje, jak moc jsou jejich děti citlivé. Říká se, že dítě stráví jakoukoliv poznámku a za chvíli neví, že na jeho konto přistálo nepěkné slovo. Opak je ale pravdou. Děti, a obzvláště ty malé, jsou jako houba. Absorbují vše dobré i špatné, co nakonec utváří jejich charakter, sebevědomí, vnímání sebe samo a celkové postoje vůči okolnímu světu. Budete-li dítě od mala fyzicky trestat, pravděpodobně se bude obdobně chovat ke svým vrstevníkům. Naopak milující děti jsou v životě prokazatelně spokojenější a vyrovnanější. Než se tedy rozhodnete své dítě za něco kárat, dobře si rozmyslete, zda mu nezaděláte na pořádný komplex, se kterým se bude potýkat po zbytek života…

Nedělej to, když to neumíš!

Nikdo učený z nebe nespadl, to věděli již starověcí myslitelé. Pro děti je zcela přirozené, že chtějí zkoušet činnosti dospělých a aktivity, na které prostě a jednoduše nestačí. Malé holčičky by proto nejraději sami pekly bábovku a kluci zase opravovali auto. Místo toho, abyste své ratolesti zlostně odháněli vařečkou, raději jim v klidu vysvětlete, jak se věci mají, a to tak, abyste zbytečně nesrážely jejich dětské ego.

Autor: commonswikimediaAutor: commonswikimedia

Nikdo tě nebude mít rád

,,Nemít rád" – tomuto nepříjemnému spojení slov se vyvarujte jak jen to půjde, děti si jej totiž moc dobře pamatují a snadno nabudou dojmu, že jsou neoblíbené a především nemilované. Pakliže dítě zlobí, chová se nepatřičně a nevychovaně, raději mu promluvte do duše nebo dejte pár výchovných ,,na holou", ale výraz ,,nikdo tě nebude mít za toto chování rád", je prostě tabu!

Na tohle ty nemáš

Jedno dítko je talentované na sporty, jiné na hudbu a další na malování, ovšem málo které se může chlubit extrémní všestranností. Pokud má vaše dítě chuť zkusit zpívat, i když má absolutní „hluch“, nechte jej a nebo se snažte vyzdvihnout jeho vlastnosti. Co ale nikdy nepoužívejte, je podceňování jeho osobnosti. Jedno slovo může zadělat na X komplexů, kterých se ratolest jen těžko zbaví.

Nejez to, budeš tlustá

Dle aktuálních statistik je každé čtvrté dítě obézní, což je opravdu alarmující a proto bychom naši budoucí generaci měli v konzumaci nezdravých pochutin krotit. To ale neznamená, že budete na špíčky nemístně upozorňovat. Anorexie je závažné psychické onemocnění, které si vybírá čím dál mladší děti. Nechcete-li mít doma uzlíček nervů, omezte drobotině sladkosti, nechoďte do fast foodů a při každé příležitosti své děti vyžeňte na čerství vzduch.

Článek 4 věty, které dětem ublíží víc, než pár facek byl publikován 5. června 2014 v 22.00 v rubrice Psychologie a Rodina. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...