Jídelníček pro děti – jak by měl vypadat?

Tagy:  strava, zdravá strava, vyvážená strava, jídelníček, děti, snídaně, svačina, oběd, večeře

Sponzorované odkazy:

Jídelníček pro děti – jak by měl vypadat?

Děti a jejich stravování – nad tímto pojmem visí spousta otazníků, které jdou ruku v ruce s nevědomostí, nemocemi a především dětskou obezitou. Když se rozhlédneme kolem sebe, vidíme děti na každém rohu a pokud bychom se na ně opravdu zaměřili, pravděpodobně by nás doslova šokovalo zjištění, kolik z nich trpí nadváhou či zdravotními komplikacemi, jež danému věku nenáleží. A přitom je to vše tak jednoduché, základem je především vyvážená strava.

Snídaně je základ a start dne, autor: sheesaltSnídaně je základ a start dne, autor: sheesalt

Proč je strava tolik důležitá?

Dětské stravování je velmi často odrazem životního stylu rodičů, který nutno podotknout, vždy není ukázkový. Pakliže nesnídáte, nesvačíte a na večeře nemáte čas, těžko vaše ratolest usedne k poklidné snídani, dostane dopolední svačinu do školy a vychutná si teplo večeři. V tomto případě je důležité si uvědomit, jak moc dětem ubližujeme, neboť co se nenaučí teď, v dospělosti pohledají. Stravování je jako slušné vychování, pokud své děti nenaučíte zdravit a děkovat, nemůžete to od nich v budoucnu očekávat. Problém tkví v tom, že dětský organismus je velmi náchylný a nese si špatné návyky do dospělosti. Ty vedou nejenom k obezitě, ale také k nejrůznějším nemocem. Dospělé tělo stres a jídlo v poklusu zvládne, ovšem děti by se tomuto stylu života měly oboukem vyhnout.

Bez svačiny se dítě neobejde, autor: pr_ipBez svačiny se dítě neobejde, autor: pr_ip

Jak na dětský jídelníček?

Aby děti dobře rostly a neměly zbytečné problémy, stačí je opravdu dobře živit, v čemž není žádná velká věda. Základem je samozřejmě vydatná snídaně. Co si ale pod pojmem vydatná představit? Zapomeňte na slaninu, vejce a jiná smažená jídla, která organismus zatíží, unaví a váš potomek pak bude usínat již první školní hodinu. Připravte mu například ovoce, jogurt, cereálie s mlékem, toust s medem a podobně. Nezapomeňte také na čaj, ten by měl být neslazený. Druhým neméně důležitým bodem je svačina, bez té dítě nemůže opustit dům. Ta by měla obsahovat opět ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo a popřípadě menší sladkost. Pokud vaše dítě zůstane ve škole do pozdních odpoledních hodin, vybavte jej i svačinou na odpoledne, interval mezi obědem a večeří je příliš dlouhý. Co se večeře týče, ta nemusí být teplá, pokud mělo díte vydatný školní oběd. Připravte proto například obložené sendviče se šunkou a sýrem, zeleninu a podobně. Čemu se vyhněte obloukem jsou smažená a tučná jídla, ta jsou na večer maximálně nevhodná.

Vyvážená strava je pro děti důležitá, autor: epSos.deVyvážená strava je pro děti důležitá, autor: epSos.de

Článek Jídelníček pro děti – jak by měl vypadat? byl publikován 16. ledna 2013 v 16.00 v rubrice Zdraví, Rodina, Zdravá výživa a Nemoci. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...