Jak své děti vést k zodpovědnosti?

Tagy:  zodpovědnost, rodiče, rodina, učení, výchova, růst

Sponzorované odkazy:

Jak své děti vést k zodpovědnosti?

Plodit děti a založit rodinu je prakticky údělem každého člověka, o tom není sporu, nicméně vychovat osobu, na kterou byste mohli být právem hrdí, už nemusí být tolik jednoduché. I přes to, že se budete snažit dělat vše nejlépe a být tím nejlepším rodičem, výchova může často selhat, a to nejenom vaší vinou. Na děti dnes číhá nebezpečí v podobě internetu, společnosti celkově, médií a nutno podotknout, že nespočet negativních návyků si mohou odnést také ze školy, od svých spolužáků a jiných vrstevníků.

Jednou ze základních lidských vlastností, kterou každý člověk na dotyčném ocení, je zodpovědnost. Ta pro vás může být pozitivní v zaměstnání, v domácnosti a prakticky kdekoliv. Zodpovědný člověk může svojí pílí lecčeho dosáhnout a vybudovat si kvalitní pověst, kterou se dnes nemůže pyšnit jen tak někdo. Každý rodič jistě uzná, že by si přál mít zodpovědné dítě, o které by se nemusel, v tomto složitém světě, tolik bát. Jak ale zodpovědnosti u dětí docílit?

Děti a zodpovědnost

Zodpovědnost rozhodně není vrozenou vlastností, jako je například pud sebezáchovy. Jedná se o něco, co člověk musí budovat a na čem, je třeba pracovat po celý život. Jakmile se ale zodpovědnosti naučíte, máte vyhráno a vaše žití bude o poznání jednodušší. Co se dětí týče, ty bývají zpravidla nezodpovědné. Málo který prvňáček si okamžitě po příchodu domů udělá domácí úkoly, malý fotbalista těžko odnese po tréninku špinavé prádlo do pračky a takto bychom mohli pokračovat velmi dlouho. Děti a zodpovědnost, to zkrátka nejde příliš dohromady, nicméně jakmile svým ratolestem tuto vlastnost vštípíte, máte vystaráno.

Autor: MC1 Chris FaheyAutor: MC1 Chris Fahey

Začněte u drobností a od malička

Mnoho rodičů žije v domnění, že se dítě určité věci učí až od jistého vyššího věku, to je ale veliký omyl. Děti se učí prakticky od narození, proto není třeba otálet. Samozřejmě, batole si po sobě talíř neuklidí, nicméně dítku, kterému ještě na nočníku budete vtloukat mytí rukou po použití toalety, se zodpovědnosti naučí podstatně jednodušeji.

Nezapomeňte na sebe

Jakmile chcete své děti něco učit a za něco je káráte a napomínáte, pak nesmíte zapomenout na velmi podstatnou věc, a to na fakt, že vás dítě těžko bude poslouchat, pakliže mu nepůjdete příkladem. ,,Nejez před obědem sladké" a sami si jdete dát sušenku s argumentem, že vy prostě můžete? Pak se ale nemůžete divit, že vaše ratolest nechápe smysl toho, co se vlastně snažíte naučit. Pokud budete ukázkově zodpovědní vy, čekejte jisté pokroky i od svých dětí.

Vše má svůj význam

,,Udělej si domácí úkoly ještě než půjdeš ven, napiš mi sms, kdyby Ti ujel autobus…„. To jsou velmi časté požadavky rodičů. ty by však nikdy neměly končit dovětkem ,,protože jsem to řekla!“. Dítě potřebuje přesně vědět, proč má ony věci dělat a k čemu vlastně směřují. Vše proto vždy důkladně vysvětlete a tím dosáhněte opět lepších výsledků.

Článek Jak své děti vést k zodpovědnosti? byl publikován 28. března 2015 v 14.00 v rubrice Psychologie a Rodina. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...