Co jíst a pít, abyste nebyli cítit potem?

Tagy:  potraviny, léto, jídelníček, menu, stravování, pocení

Sponzorované odkazy:

Co jíst a pít, abyste nebyli cítit potem?

Pot je přirozenou součástí lidského organismu a do určité míry je nezbytný. Odplavuje totiž škodlivé látky, které se tak přirozenou cestou, dostanou z těla ven. Během sportu je ideální vypotit nejenom nežádoucí látky a chemii, ale také nějaký ten tuk a cukry, které se pak v těle ukládají ve formě nepříliš oblíbených ,,špíčků". Pot má ale nepříjemnou vlastnost, objevovat se i během dne a obvykle ve chvílích, kdy se to nejméně hodí. Stres, nervozita, návaly, hormony. To vše a mnoho dalšího podmiňuje pot, který se pak může stát zdrojem nepříjemné události, neboť jak známo, rozhodně nevoní po fialkách. Především v letních měsících je pot daleko častějším jevem, než například v zimě, naučte se mu vyvarovat pomocí potravin, které vám pomohou, zbavit se zápachu.

Bylinky na ochlazení

Zažili jste někdy situaci, kdy jste se u jídla opravdu zapotili? Pak nemuselo být ani horké, ale spíše pálivé a pikantní. Chilli, kurkuma, zázvor nebo kari tělo oteplují a vy se tak snadno začnete potit. Toto koření do jídelníčku zařazujte spíše v zimě, v letních měsících se naopak soustřeďte na bylinky, jež dovedou tělo přirozeně zchladit. A které to jsou? Například fenykl, máta, bazalka nebo petržel. Konzumujte je ve formě salátů, polévek nebo třeba jako letní šťávy a limonády.

Autor: Aliments_localsAutor: Aliments_locals

Lehké tekutiny

Obdobné účinky, jako koření, mají i některé nápoje. Zapotíte se například po černém čaji, kávě nebo energy drinku. Po čem ale bude váš pot opravdu nepříjemně zapáchat, je alkohol, především ten tvrdý a pivo, dále pak coca cola, slazené džusy a doslazované minerálky. V létě se zaměřte spíše na mátový čaj, heřmánek, zelený čaj, na bezkofeinovou ledovou kávu, domácí limonády a na citronádu. Z alkoholu můžete volit bílé víno a lehčí vinný střik.

Těžké maso

Organismus velmi rychle zahřejí a potu neprospívají také některé druhy masa a především uzeniny. Vepřové maso je velmi tučné a aromatické, hovězí, jehněčí a zvěřina extrémně zahřívají a potom salámy, párky a zabíjačkové pochutiny, rovněž nejsou ničím vhodným. Co je ale prospěšné, jsou všechny ryby, konkrétně pak ideálně ty mořské jako je losos nebo tuňák, přidejte i drůbeží maso, králíka a libové telecí.

Jak na přílohu?

V létě jsou nevhodné také některé přílohy, které jsou sice dietní a zdravé, ale potu ve prospěch rozhodně nehrají. Patří sem například rýže basmati, pohanka, jáhly, soja a kupodivu také ovesné kaše, které jsou obvyklou pochoutkou k snídani nebo svačině. Co si ale dopřejte, jsou brambory, těstoviny, všechny možné klíčky a také veškerou zeleninu.

K dalším pochutinám, které pro léto ideálně vyškrtněte ze svého stravovacího seznamu je živočišné máslo, sádlo, sušené ovoce, kakao, vejce, plísňové sýry a bílá mouka. Co vám ale prospěje, jsou mléčné výrobky, brusinky, borůvky, maliny, jahody, meloun, jablka, tropické ovoce nebo třeba sušená rajčata.

Autor: Alaska_wild_berriesAutor: Alaska_wild_berries

Článek Co jíst a pít, abyste nebyli cítit potem? byl publikován 13. července 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...