Základní příznaky a projevy alergie

Základní příznaky a projevy alergie

S alergickou reakcí vlastního těla se setkala většina z nás. Mnohdy totiž nesneseme působení určitých faktorů a tělo se prostě určitým způsobem brání. Často se jedná o vznik vyrážky, jindy o dušnost a jiné záležitosti. Jak ale skutečně poznat, že se jedná o alergickou reakci a ne o nějaké jiné projevy dalších onemocnění? Poměrně složitě. Právě proto se zaměříme v následujících řádcích na nejznámější příznaky a projevy alergií, jež existují.

Když se alergen dostane do těla ústy

Mnohdy je alergen přímo člověkem pozřen. Dochází k otoku sliznice nacházející se v trávicím traktu. Patrné je tedy zejména zarudnutí, nicméně může dojít i k velmi nepříjemnému otoku kořene jazyka. Hrozí tak ucpání dýchacích cest. Z ostatních projevů alergie v případě konzumace potravin vyvolávajících alergii jmenujme samozřejmě nevolnost spojenou většinou se zvracením, křeče v břiše a projímavé stavy. Vyrážka se může a nemusí objevit.

Vdechnutí alergické látky

Asi nejčastější příčinou alergické reakce je vdechnutí nějakého alergenu. Nejtypičtější jsou samozřejmě pyly. Jakousi klasiku a v podstatě chronickou záležitost představuje senná rýma. Mnohem silnější je astma, jež se projevuje i dušností. Při vydechnutí je zpravidla patrné pískání. Dráždivost je silnější a setkáváme se i s dalšími projevy, jako jsou třeba slzení oka či záněty spojivek.

Alergen v krevním oběhu

Jestliže vás bodne komár, vosa nebo jakýkoli jiný hmyz, alergické reakce mohou být velmi rychlé. Charakteristické jsou otoky postiženého místa spojené s úporným svěděním. Objevit se může i dušnost. Výjimkou nejsou s nástupem alergie také křeče v břiše a úporné bolesti. Jestliže se objeví i studený pot a zrychlený tep, bude zapotřebí ihned přivolat odbornou lékařskou pomoc. Více o alergiích a jejich léčbě se můžete dočíst na http://www.analergin.cz/.

Článek Základní příznaky a projevy alergie byl publikován 19. července 2017 v 22.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...