Onkologové varují: „Zázračné“ potravinové doplňky proti rakovině jsou často jen vyhozené peníze a hazard s léčbou

Tagy:  nádor, léčba, přípravky, pilulky, strava, zdraví strava, nemoc

Sponzorované odkazy:

Onkologové varují: „Zázračné“ potravinové doplňky proti rakovině jsou často jen vyhozené peníze a hazard s léčbou

Rakovina – diagnóza, kterou si každoročně vyslechne stále více lidí. Řada z nich pak ze zoufalství vyzkouší potravinové doplňky, jejichž reklama hlásá až zázračné účinky. Dle odborníků však může jít o způsob, jak na lidském neštěstí snadno vydělat. Fungování těchto doplňků totiž nebylo prokázáno důvěryhodnými studiemi. Odklon od doporučené léčby, ke kterému v důsledku jejich užívání někdy dochází, navíc může mít pro nemocného i fatální dopady.

„Když mi doktor řekl, že mám rakovinu, věděla jsem jen, že se stalo to nejhorší, čeho jsem se v životě obávala. Představa úmrtí se zdála najednou hrozně skutečná. Horečně jsem začala shánět dostupné informace o léčbě. U internetu jsem trávila celé hodiny. Zajímalo mě, jak si můžu pomoct sama. Zkoušela jsem téměř všechno. Jedlou sodu svařovanou s javorovým sirupem nebo meruňková jádra. Pak jsem přešla na nejrůznější tablety, které slibovaly zničení nádoru. Dokonce jsem přerušila standardní léčbu, ale když se můj stav zhoršil, rozsvítilo se mi v hlavě pomyslné varovné světlo,“ vypráví paní Jana K. z Brna, které se nad rakovinou nakonec prozatím podařilo zvítězit.

Zdravá strava místo kouzelných přípravků

Tzv. „babské rady“ na léčbu rakoviny, jako je například umírněná konzumace jedlé sody, mohou být alespoň psychickou podporou ke klasické léčbě. Maximálně nezafungují a jsou přitom téměř bezplatné. Většina potravinových doplňků prodávaných na internetu ale patří do vyšší cenové kategorie, přestože jejich účinek není nijak klinicky podložen. Odborníci proto před jejich používáním varují. Zároveň přitom upozorňují, že nejúčinnějším doplňkem ke klasické léčbě, která je základem, stále zůstává „obyčejná“ zdravá strava bohatá na vitamíny a další hodnotné přírodní látky.

Autor: FaeAutor: Fae

„Potravinové doplňky v zásadě mají pouze doplňovat chybějící živiny. Ano, pocit, že se nemocný člověk pro sebe snaží udělat něco navíc, může být částečnou psychologickou vzpruhou. Je ale třeba si uvědomit, že potravinové doplňky neléčí samotný nádor. Skutečný dopad na průběh choroby má pouze léčba doporučená odborníkem dle druhu a stavu nádoru. Internetem ale bohužel koluje řada mýtů. I proto vznikl specializovaný rozcestník Onkoportál.cz, který návštěvníky odkazuje na informace prověřené námi – onkologickými odborníky,“ říká doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc. z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Pokud už pacient nebo jeho rodina chtějí zkusit tzv. přírodní cestu, neměli by tedy rezignovat na standardní terapii poskytovanou lékaři.

Příklady přípravků, jejichž vliv na léčbu rakoviny nebyl klinicky dokázán

Jedlá soda Javorový sirup Meruňková jádra Vilcacora Žraločí chrupavka Urinoterapie Živá a mrtvá voda

Tablety za tisíce korun, výsledek pochybný

Při bližším pohledu na potravinové doplňky, které údajně léčí rakovinu, zjistíme, že se jejich ceny pohybují v širokém spektru. „Zaručený“ zabiják nádorů – žraločí chrupavka, stojí okolo 200 Kč za 30 tablet. Za 30 tablet jiného „zázračného“ doplňku však lze zaplatit až 1 300 Kč a více. Přestože na internetu jejich uživatelé referují například o lepším snášení chemoterapie, otázkou zůstává, nakolik by stejně dobrou práci odvedly obyčejná zelenina s ovocem a psychická podpora ze strany nejbližších. „Posílení imunitního systému je samozřejmě důležité pro lepší průběh onkologické léčby. Potřebné vitamíny a živiny lze získat ze zdravých potravin, jako jsou různé druhy ovoce, zeleniny, ryb. Samozřejmě je nutné omezit jakékoliv zlozvyky, například kouření a pití alkoholu. Velmi pomáhá i zachování pozitivního přístupu k životu. V tom mohou sehrát významnou roli rodina a přátelé nemocného,“ dodává doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc. Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) ve světě ročně umírá na onkologická onemocnění téměř 8 milionů lidí. V České republice zemře na rakovinu každý rok až 30 tisíc osob. Česká republika si pak v Evropě drží nelichotivé prvenství ve výskytu nádorů ledvin, tlustého střeva a děložního hrdla. Proti HPV virům, které mohou rakovinu cervixu (děložního hrdlo) způsobit, je však možné se nechat očkovat. Na předních evropských příčkách se ČR nachází také v případě nádorových onemocnění slinivky břišní, kůže a ovarií.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Onkologové varují: „Zázračné“ potravinové doplňky proti rakovině jsou často jen vyhozené peníze a hazard s léčbou byl publikován 20. ledna 2015 v 14.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...