Desatero bezpečné plastiky prsou

Tagy:  prsa, implantáty, silikon, sebevědomí, konzultace, lékař, chirurg

Desatero bezpečné plastiky prsou

Touha žen být krásné je stará jako lidstvo samo. Stejně tak nejrůznější metody zkrášlování. Dnešní doba umožňuje řadu estetických zákroků a úprav, o kterých se dříve ženám ani nesnilo. Jedním z nejvýznamnějších a nejvyhledávanějších je chirurgická úprava poprsí.

Nejčastěji se pak jedná o jeho zvětšení nebo modelaci. Právě poprsí ženám zavdává mnoho starostí. Proč? Důvod je jednoduchý. Téměř celé tělo jde pomocí stravy a sportu vymodelovat, prsa však velice málo. Co vše je ale potřeba o zákroku vědět pro uspokojivý výsledek trvající řadu let a na co je dobré se připravit? Již před zákrokem je nutné znát odpovědi na následující otázky.

1) Proč je konzultace tolik důležitá?

Konzultace je klíčová z hlediska vyjasnění představ a očekávání pacientky a je důležitým momentem na cestě k vysněnému vzhledu nových prsou, proto by ji měl provádět přímo operatér. V některých případech se lze setkat s tím, že konzultaci provádí jiný lékař než operatér, někdy navíc i na jiném místě nebo dokonce v jiném městě, než kde proběhne operace. Není to vůbec šťastné řešení a řada profesionálů s tímto postupem nesouhlasí. Tento model byl negativně hodnocen odborníky i na posledním českém Sjezdu plastických chirurgů. Je pak na zvážení, zda se svěřit do rukou někomu, kdo si nenajde čas, aby s pacientkou probral důležité detaily operace. „Jsem zastáncem individuálního přístupu k pacientům. Považuji za zásadní vyhradit si čas na konzultaci, během které probereme vše důležité o plánovaném zákroku. Zda podstoupí pacientka plastickou operaci, je významné životní rozhodnutí. Nejde o „nákup televizoru“ na pár let, jde o zásah do lidského těla s následky na dlouhá léta. Proto by jí měla být poskytnuta individuální a plně profesionální péče,“ říká plastický chirurg MUDr. Holuša a dodává: „Pokud se plastický chirurg pacientce před operací nevěnuje a ponechává konzultaci na někom jiném, může to negativně ovlivnit výsledek operace a mít závažné následky. Plastická chirurgie je kreativní obor, který se nikdy nesmí stát „pásovou výrobou“. Toto stanovisko zastávám a sám plně dodržuji již bezmála třicet let své praxe v oboru. Pozor také na to, kolik operací lékař denně provádí. Není jedno, zda operatér během dne provede například čtyři operace, anebo jestli pacientka, osmá v pořadí, přichází na řadu až v sedm hodin večer a operaci předcházela stručná a uspěchaná desetiminutová konzultace.“

2) Proč to dělám – pro sebe nebo pro partnera?

Pádným důvodem žen, které se rozhodnou pro zvětšení či modelaci prsou, je touha cítit se lépe a spokojeněji se vzhledem svého těla. Řada žen má buď příliš malá, takzvaná chlapecká prsa, nebo trpí jejich asymetrií, případně dalšími „vadami na kráse“. Nezřídka dlouhodobá nespokojenost se vzhledem vlastních ňader může vést k rozvoji komplexů, pocitům poklesu atraktivity a nízkému sebevědomí. „V této situaci je plastická operace vhodným řešením. Pokud žena plastiku podstupuje kvůli sobě, bude se zákrokem lépe vnitřně vyrovnaná a s výsledkem více spokojená, než žena, která podstupuje plastiku na přání partnera. V druhém případě je realizace zákroku na zvážení,“ říká MUDr. Pavel Holuša z kliniky plastické chirurgie.

3) V jakém věku zvětšení prsou podstoupit?

Věková hranice pro podstoupení plastické operace prsou není přesně dána, podmínkou však je, aby byla plně vyvinuta prsní žláza. Do ordinací plastických chirurgů přicházejí nejčastěji ženy mezi 20. – 40. rokem života. Mnoho žen začne řešit vzhled svých prsou po těhotenství či kojení, protože to jsou momenty, které vzhled prsou mohou radikálně změnit. Pokud tedy plánujete do roka či dvou těhotenství, je lepší s úpravou poprsí počkat. Ani pro ženy nad 50 let není plastika prsou tabu, vždy je rozhodující zdravotní stav. Pokud je ten v pořádku, ani starším ženám ve zvětšení prsou nic nebrání.

4) Vím, jak mají moje prsa vypadat?

Před zákrokem je dobré mít představu o tom, jak by měla prsa po zákroku vypadat. Není proto na škodu vyhledat na internetu několik fotek, které této představě odpovídají. Lékař pak bude jasně vědět, co si klientka přeje a co očekává. Na základě svých znalostí a zkušeností poté zhodnotí zdravotní i estetickou stránku a představu vytoužených prsou případně upraví. „Většina žen má reálné požadavky. Ve výjimečných případech se však lze setkat s extrémními požadavky zcela syntetického vzhledu neúměrně velkých implantátů, v těchto případech však většina plastických chirurgů od tohoto záměru ženy odrazuje, a to z důvodů estetických i zdravotních," popisuje MUDr. Ivo Menšík z kliniky plastické chirurgie.

5) Vybrala jsem si správného odborníka?

Výběr správné kliniky a lékaře je potřeba pečlivě zvážit. V první řadě je dobré si nejdříve vyhledat reference. Asi nejcennější informací je zkušenost kamarádky nebo známé, která již zvětšení prsou podstoupila a vyzkoušela si prostředí kliniky a práci lékaře na vlastní kůži. Jednotlivé kliniky také mají na svých stránkách ukázky již provedených operací, které mohou hodně napovědět. Je také dobré si zjistit, zda vybraný lékař disponuje příslušnou atestací nebo zda je členem odborné společnosti plastických chirurgů. Ukazatelem je i samotná vstupní konzultace s lékařem. Ten by měl být vstřícný, nápomocný a naslouchat přáním klientky. Zároveň by je však měl umět kriticky a zodpovědně zhodnotit. „Je nezbytné, aby klientka během konzultace dostala o výkonu ucelenou informaci nejen s tím, co chce slyšet, ale rovněž s možnými negativy, která mohou s výkonem souviset," upozorňuje MUDr. Menšík.

6) Metoda zvětšení prsou. Raději tuk nebo implantát?

Volba metody zvětšení poprsí záleží zejména na očekávání klientky. Pomocí vlastního tuku lze zvětšit prsa pouze o jednu velikost, případně ji lze využít k menším modelacím jejich tvaru. Výhodou je využití vlastního biologického materiálu. Metoda je k tělu šetrnější a rekonvalescence trvá pouze několik dnů. Bohužel není možné ji provést každé ženě, protože je limitována množstvím tukových zásob a mírou a rychlostí jakou tělo tuk odbourává. S implantáty lze zvětšit poprsí až o několik velikostí, jsou tedy vhodné pro ženy, které si přejí výraznou změnu. Vzhled je poté řadu let stabilní, na rozdíl od tuku, který se může částečně vstřebat. V určitých případech se modelace poprsí pomocí tuku kombinuje s předchozím použitím implantátu.

7) Který implantát je pro mě ten pravý? A co jeho umístění?

Není implantát jako implantát. Rozdíly nejsou jen ve velikosti či tvaru, ale zejména v kvalitě. „Bezpečnost implantátů je úzce spojena s kvalitou. Nejpřísněji prověřené jsou implantáty, které získaly americkou certifikaci FDA, která se používá jak pro léky, tak pro zdravotnické prostředky. Na českém trhu jich není mnoho, dodávají je pouze výrobci Mentor a Allergan. Dalším kritériem je záruka poskytovaná na implantáty. Ostatní faktory, jako je tvar nebo tvrdost implantátů, záleží již na individuálních pocitech a potřebách klientky. Anatomické implantáty volí ty ženy, které chtějí přirozenější vzhled, kulaté zase ty, které chtějí docílit výraznějšího objemu dekoltu,“ vysvětluje MUDr. Ivo Menšík. Metodu umístění implantátu navrhne lékař v průběhu konzultace. Základní jsou dvě. První je umístění implantátu pod prsní žlázu. Tato metoda je vhodná pro ženy s většími a mírně povadlými prsy. Výhodou je kratší rekonvalescence, na druhou stranu může časem dojít opět k poklesu poprsí. Druhou základní variantou je umístění pod prsní sval. Implantát v tomto případě není hmatatelný a téměř neklesá, rekonvalescence je však delší a bolestivější. „Dnes si plastická chirurgie s těmito dvěma základními metodami umístění implantátu nevystačí, stále častěji se využívají různé kombinace, například kdy je implantát umístěn pod sval jen částečně. Operačních metod lišících se v umístění implantátu je v současné době celá řada,“ upřesňuje MUDr. Holuša. „Také je zapotřebí zbystřit, pokud lékař při konzultaci sdělí, že vždy vkládá implantáty pouze jediným osvědčeným způsobem, například pouze pod žlázu. Nejste asi na té správné adrese.“

8) Jak je to s velikostí a viditelností jizev?

Velikost jizvy záleží na velikosti implantátu a místě řezu, kterým bude implantát voperován. Nejméně viditelné jsou jizvy po řezu na dolním okraji prsního dvorce. Pokud je však dvorec příliš malý, je nutné vést řez v podprsní rýze. Třetím způsobem je řez v podpaží, který se však příliš neprovádí, jelikož případná výměna implantátu je obtížnější. Výsledný vzhled jizev je velmi individuální a souvisí s genetickou predispozicí. Vzhled jizev lze dodatečně vylepšit laserovým ošetřením nebo pomocí speciálních silikonových pásků či gelů.

9) Kdy se dostaví efekt vysněného poprsí a jak dlouho vydrží?

Výsledný efekt a konečná podoba poprsí se dostavuje postupně několik týdnů až měsíců po operaci tak, jak dochází ke stabilizaci tkáně kolem implantátu a jeho usazení. Délka se však u každé ženy vzhledem k jejím tělesným predispozicím může výrazně lišit. Vzápětí po operaci jsou prsa oteklá a tužší, postupem doby měknou, otok se zmenšuje a pozice implantátů se stabilizuje. Stejně tak je individuální doba, po kterou výsledný efekt vydrží. Záleží na mnoha faktorech, zejména na kvalitě a elasticitě kůže, ale i na životním stylu, případně vlivu těhotenství. Je dobré poradit se s lékařem, jak si prsa co nejdéle udržet v pěkném stavu.

10) Budu muset časem podstoupit výměnu implantátů?

Prsní implantáty až donedávna vyžadovaly výměnu. Existovala pro ni řada důvodů. Především se jednalo o preventivní výměnu po 10–15 letech, aby se předešlo případným komplikacím v důsledku prasknutí implantátu a úniku silikonového gelu mimo pouzdro implantátu. U současných nejkvalitnějších implantátů plněných kohezivním gelem ale výměna z preventivních důvodů již nemusí být nutná. Mohou za to výsledky vývoje a výzkumu, které umožnily posunout kvalitu obalů i výplní na novou úroveň bezpečnosti. Mezi jednotlivými značkami implantátů jsou však rozdíly, proto je nutné věnovat výběru spolehlivého implantátu pozornost. Zcela jiná je situace, pokud žena řeší zdravotní či estetický problém, jehož odstranění si výměnu implantátů žádat může. Riziko těchto komplikací lze do určité míry snížit výběrem zkušeného plastického chirurga a kvalitního implantátu.

Článek Desatero bezpečné plastiky prsou byl publikován 28. ledna 2015 v 13.00 v rubrice Krása. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...