Hormonální antikoncepce a spektrum jejích účinků

Tagy:  hormony, poprsí, plodnost, vitamíny, organismus, otěhotnění, antikoncepce, početí

Sponzorované odkazy:

Hormonální antikoncepce a spektrum jejích účinků

Hormonální antikoncepce je nejen mezi mladými ženami velice rozšířená. Ačkoli všechny víme, že brát hormony není zdravé a v současné době nelze přesně předpovědět, co její dlouhodobé braní může způsobit, v užívaní antikocepce nám to nebrání. Hormonální antikoncepce působí na celý organismus a ačkoli je na trhu mnoho různých produktů od různých firem a na každého působí trochu odlišně, mnoho společného lze vystopovat. Seznamte se blíže s účinky hormonální antikoncepce a ujasněte si, je-li to opravdu to, co chcete.

Co pozitivního nám pilulky přináší

Hormonální antikoncepce při správném užívání působí jako zaručený prostředek zabraňující nechtěnému otěhotnění. Jeho působení sice není vždy a za všech okolností 100%, lze však na něj bez obav spoléhat. To je primární a často jediný důvod, proč hormonální antikoncepci užíváme. Mimo antikoncepční účinek má i velké množství vedlejších a to pro nás žádoucích i nežádoucích účinků. Tělo každé z nás funguje po svém a i na hormony reaguje jinak.

Obecně se můžeme setkat se změnou hmotnosti a to jak s přibíráním, tak i hubnutím. To je většinou zapříčiněno vlivem na naše chutě. Mnoho žen si chválí zvětšení poprsí, u jiných žen nemají na jejich vnady pilulky vůbec žádný účinek. Hormonální antikoncepce může pomoci s problémy s pletí, obzvláště je-li k tomu speciálně určena. Vedlejší účinky si mnoho žen chválí, jiné je zatracují. Některé jsou spokojené, jiným může užívání té samé antikoncepce způsobit nežádoucí účinky. V takovém případě je vhodné antikoncepci změnit, či ji přestat užívat.

Hormonální antikoncepce ovlivní nejen naše tělo

Nejen navenek může být užívání hormonů znát. Je známe a prokázané, že především během prvních měsíců užívání se u nás mohou objevit bolesti hlavy, nadýmání, ale také prudké změny nálad, vyšší citlivost a častá podrážděnost. Na to by měly být připravené ženy samotné a rovněž tak jejich okolí.

Antikoncepce a její vliv na těhotenství

Antikoncepce ovlivňuje hladinu hormonů v krvi a může mít dalekosáhlejší účinky, než jakých jsme si vědomy. Ačkoli leckteré pilulky slibují bezproblémové otěhotnění po jejich vysazení, můžeme zůstat neplodné dlouhé měsíce. Pokud přeci jen otěhotníme, je zdraví plodu a dítěte nejisté. Může dojít k potratu či podvýživě dítěte a podobně. Chybět našemu tělu může také celá řada vitamínů a minerálů, které zajišťují zdraví celého organismu.

Článek Hormonální antikoncepce a spektrum jejích účinků byl publikován 27. ledna 2011 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...