Češi snídají, ale sami a nezdravě

Tagy:  zdravá snídaně, nezdravá snídaně, jídelníček, návyky, češi

Sponzorované odkazy:

Češi snídají, ale sami a nezdravě

Snídani si denně dopřeje většina Čechů. Vynechává ji jen zhruba 14 % lidí. Ranní rodinná idylka je však Čechům vzdálená. Ve všední dny snídají nejčastěji doma o samotě. Průzkum ukázal, že teoreticky víme, jaké potraviny k snídani nejlépe servírovat. Realita je však jiná.

„Potraviny, které Češi konzumují nejčastěji, jsou bohaté na živočišné tuky a sůl. Naopak jim chybí vláknina a nenasycené mastné kyseliny z ryb a rostlinných zdrojů. Takový jídelníček je často příčinou řady onemocnění. Přitom většina lidí snídá doma, a tak může skladbu snídaně přímo ovlivnit – na rozdíl od oběda z jídelny nebo restaurace,“ upozorňuje MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu.

Nešvary českého jídelníčku začínají už u snídaně

Snídaně v podobě samotného šálku kávy nebo čaje je běžnou záležitostí pouhých 15 % Čechů. Častěji jídlo opomíjejí ženy. Pokud však zařadí do snídaně vedle nápoje i jídlo, umí si z výživového hlediska vybrat lépe. Zatímco nejčastější součástí české snídaně je slané bílé pečivo, preferuje ho 18 % Čechů, ženy dávají oproti mužům výrazně častěji přednost pečivu celozrnnému. Paradoxní je, že 80 % lidí ví, že při výběru pečiva by měli dávat přednost právě celozrnnému. Vedle pečiva snídáme nejčastěji máslo, uzeniny a sýry. Zeleninu a ovoce si do snídaňového menu zařadí jen 4 % Čechů. „Tučné uzeniny a sýry jsou zdrojem nasycených mastných kyselin, kterých máme ve výživě dlouhodobě nadbytek. Uzeniny a mnohé sýry navíc představují významný zdroj soli, které Češi konzumují více než dvojnásobek oproti doporučením. Nicméně výhodou sýrů je, že mají relativně vyšší obsah vápníku, který organismus potřebuje. Bílé pečivo a nedostatek ovoce a zeleniny jsou příčinou nízkého podílu vlákniny v naší stravě,“ komentuje složení českých snídaní doktor Tláskal. „Rostlinné tuky dostupné v českých obchodech jsou z výživového hlediska velmi kvalitní. Lidé se nemusí obávat, že by margaríny byly vyráběny ztužováním, při kterém vznikají nebezpečné trans mastné kyseliny,“ upozorňuje prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., z Vysoké školy chemicko-technologické. „Rostlinné tuky jsou pro každodenní spotřebu vhodnější než živočišné již i proto, že v našem jídelníčku převažují nasycené mastné kyseliny. Na mazání pečiva doporučuji proto ráno spíše zvolit margarín a máslo zařazovat doplňkově. Nicméně máslo je ze zdravotního hlediska výhodnějším zdrojem mastných kyselin, než jsou ostatní živočišné tuky, které bychom měli ve stravě obecně více omezovat,“ doplňuje doktor Tláskal.

Autor: Ewan MunroAutor: Ewan Munro

Nejlepší snídani umí sestavit starší lidé

Průzkum ukázal, že zastoupení jednotlivých potravin při snídani, a tedy i celková výživová hodnota jídla, se liší v závislosti na věku. Starší lidé (nad 56 let) snídají častěji celozrnné pečivo, výrazně omezují sladké snídaně. S věkem klesá i konzumace másla, a to ve prospěch margarínů. (Zatímco v kategorii 18–35 máslo používá 61,9 % lidí a margarín 20,6 %, v kategorii 56+ si máslem maže 57,9 % a margarínem 24,8 %.) Naopak se zvyšuje podíl ovoce a zeleniny. Nejstarší skupina uvedla zeleninu mezi obvyklými potravinami k snídani dvakrát častěji než dvacátníci a třicátníci. „Po padesátce nebo často i dříve, se u mnoha lidí objeví potíže s vysokým krevním tlakem, hladinou cukru nebo cholesterolu. Prvním řešením je úprava jídelníčku. Lidé by však neměli čekat na doporučení lékaře a své stravovací návyky by měli přizpůsobit životnímu stylu, případně rodinné anamnéze,“ radí doktor Tláskal.

Dětem dopřáváme více sladkostí

Výsledky průzkumu neprokázaly, že by v dětských snídaních převažovaly uzeniny a sýry, nicméně rodiče nabízí dětem sladké snídaně – vánočku, koblihu, marmeládu. V dětských snídaních se ale objevují i cereálie, jogurt nebo tvaroh. „Sladkosti do dětské snídaně nepatří. Podíl přidaného cukru na celkovém příjmu energie se kvůli sladkostem významně zvyšuje. Sladká snídaně tak může přispívat k nadváze až obezitě dítěte,“ upozorňuje doktor Tláskal a doporučuje: „Kojencům a batolatům nabídněte cereální kaše, předškolním dětem i školákům pak chléb či pečivo, starším dětem ideálně celozrnné nebo alespoň žitné, namazané kvalitním margarínem. Děti mohou častěji než dospělí zařadit do svého jídelníčku máslo, ale z výživového hlediska je i pro ně vhodné konzumovat více kvalitních rostlinných tuků. Snídani by pak měly doplnit bílkoviny – ideálně šunky s vysokým podílem masa a nízkým podílem tuku a soli, případně polotučné sýry. Neměla by chybět porce ovoce nebo zeleniny.“

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Češi snídají, ale sami a nezdravě byl publikován 27. února 2015 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...