Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa > Ořechy a jejich blahodárné účinky
Sponzorované odkazy:
Každý ví, že ořechy jsou poměrně tučnou pochutinou. Na druhou stranu však obsahují mnoho prospěšných látek, pro které se je vyplatí konzumovat v menších porcích pravidelně. Poslouží jako malá výživná svačina na cestách a skvěle chutnají také jako něco malého k zakousnutí u televize.
Látky, které arašídy obsahují, jsou pro lidské tělo velice přínosné. Dokáží pomoci rozšiřovat cévy a zároveň brání srážlivosti krve. Tím chrání před ucpáváním cév a také snižují hladinu cholesterolu a jsou prevencí před cukrovkou. Arašídy obsahují arginin, draslík, kyselinu listovou a vlákninu. Díky bohatému množství vitamínu E, který arašídy obsahují, pomůže konzumace těchto malých oříšků udržet dlouho pevnou a pružnou pleť a také silnější lesklé vlasy.
Kešú oříšky jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, prospěšných tuků a mnoha živin, jakými jsou kyselina listová, omega-6 mastné kyseliny a vláknina. Díky látkám obsažených v kešú se dokáže tělo účinně bránit onemocněním srdce a osteoporóze. Díky množství vitamínu B nám pomáhají kešú k lepší funkci nervů, svalů a také k udržení dobrého psychického stavu. Oříšky kešú jsou velkým přínosem díky obsahu draslíku, hořčíku, manganu, selenu, zinku a železa.
Sladké mandle jsou výborné především pro získání zdravé a jasné pleti. Obsahují vitamín E, který je známý pro své blahodárné účinky na kůži, kterou regeneruje zevnitř i zvenčí. Mandlový olej působí na pleť jako účinný uklidňující prostředek. Z mletých mandlí si lze i doma připravit výživnou pleťovou masku. Lahodné mandle obsahují také značné množství vlákniny, čímž přispívají k lepšímu trávení. Konzumace mandlí člověku přináší energii a také posiluje imunitu. Mezi příznivě působící látky, které bychom v mandlích nalezli patří vitamíny B a E a také draslík, hořčík, zinek a železo.
Velké a hutné para ořechy jsou tvořeny z převážné části tuky. Z poloviny to však jsou velmi prospěšné tuky, a to esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6. Ty příznivě účinkují na pleť a na vlasy a také zlepšují paměť. Para ořechy obsahují mnoho vlákniny a bílkovin, mají protizánětlivé účinky a díky selenu bojují s volnými radikály. Para ořechy obsahují mimo jiné hořčík, vápník a vitamín E.
Tip: Zapojte nasekané nebo mleté oříšky do těsta na vánoční cukroví. Mandle či vlašské ořechy dodají cukroví báječnou chuť a provoní kuchyni jemnou sladkostí.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.