Jak nepřibrat během nemoci?

Tagy:  léčba, váha, dieta, hubnutí, postava, vitamíny, ovoce, strava

Sponzorované odkazy:

Jak nepřibrat během nemoci?

Jaro je v plném proudu, teploty se pomalu zvedají a než se nadějeme, bude tu léto a spolu s ním i obávaná plavková sezóna. Přibližně touto dobou se spousta žen zblázní a začne řešit svoji figuru, která možná po náročných a tučných Vánocích a zimě, není zcela ideální. Také máte pocit, že byste měli zhubnout? Pak vás může velmi nemile překvapit viróza nebo chřipka, při které spousta lidí nechtěně přibere. Jak se tedy vyhnout přibývajícím kilogramům, když nemůřete sportovat a nezbude vám, než ležet doma posteli?

Dodržujte pravidelnost

To, že máte teplotu, kašel nebo vás bolí v krku ještě neznamená, že nebudete jíst pravidelně. Nepravidelná strava dokáže metabolismus pěkně rozladit, proto si hlídejte dvou až dvou a půl hodinové rozestupy mezi jednotlivými jídly a nezapomínejte ani na svačiny. Myslete rovněž na to, že strava musí být zdravá, pestrá a vyvážená, fast foodové pokrmy vám příliš energie ani vitamínů nedodají a naopak podpoří vznik a množení bakterií, což vy rozhodně nechcete.

Autor: ApoteksgruppenAutor: Apoteksgruppen

S vitamíny opatrně

Vitamíny je třeba během nemoci samozřejmě doplňovat, a to více, než kdy předtím, neboť tělo očividně strádá. Vitamín C je ideálním bojovníkem proti virům a bakteriím, proto jej do jídelníčku hojně zařaďte. S konzumací ovoce se však mějte na pozoru. Ovoce sice obsahuje vitamíny, ale také spoustu cukru, který se, vzhledem k vaší sportovní nečinnosti, může ukládat. Dejte si proto denně dva kousky ovoce a následně si rozpusťte vitamín C ve vodě. ten vás dobije množstvím vitamínu a navíc obsahuje sotva pár kalorií.

Nezapomeňte na bílkoviny

Samotné vitamíny během nemoci však rozhodně nestačí, proto zapomeňte na konzumaci zeleninových salátů a ovoce. ty si dopřávejte ke svačinám, nicméně k hlavnímu chodu zařaďte i bílkoviny, a to i v případě, že nemůžete sportovat. Během ležení by vám mohla začít ubývat svalová hmota a navíc bílkoviny dodají tělu energii. Dejte si proto silný kuřecí vývar se spoustou masa a nebraňte se ani kuřecímu steaku nebo rybě.

Pozor na medikamenty

Možná jste doposud netušili, kolik cukru v sobě obsahují léčivé medikamenty z lékáren. Například sirup proti kašli je cukrem doslova prosycen a nejrůznější pastilky na bolest v krku stejně tak. Kupte si proto raději kloktadlo, paralen anebo spreje či pastilky bez cukru, díky kterým nebudete zbytečně přibírat na váze.

Autor: RikxAutor: Rikx

Článek Jak nepřibrat během nemoci? byl publikován 11. dubna 2015 v 13.00 v rubrice Zdraví, Zdravá výživa a Nemoci. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...