Suché a pálivé oči - alergie nebo syndrom?

Tagy:  syndrom, syndrom suchého oka, suché okolo, slzné kanálky, alergie, nemoc

Sponzorované odkazy:

Suché a pálivé oči - alergie nebo syndrom?

Každý z nás alespoň někdy zažije ten nepříjemný pocit suchých očí, kdy máte pocit, jako by vám do nich někdo nasypal písek a kamení. Oči poté pálí, svědí, jsou zarudlé a vy byste nejraději zůstali doma a čekali, než vše přejde. Tyto příznaky jsou naprosto typické jednak pro alergii, ale také pro nevyspání nebo probdělou noc, kterou následně doprovází bolesti hlavy, suchá pokožka, kruhy pod očima a mnoho dalšího. Čas od času vás tyto obtíže mohou přepadnou a není třeba se jimi hluboce zaobírat. Mohou ale nastat situace, kdy se suché a pálivé oči stanou každodenní záležitostí, kterou je třeba řešit, neboť se může jednat o nebezpečný syndrom.

Víčka máme především proto, abychom jimi mohli mrkat a zvlhčovat tak oční sliznici. Při běžném provozu mrknete až dvacetkrát za minutu, jakmile se ale soustředíte (čtete nebo pracujete na počítači), často mrknete pouze čtyřikrát za minutu, čímž dochází k vysoušení oční sliznice. Syndrom suchého oka je nejčastějším onemocněním očí, které rozhodně neberte na lehkou váhu, neboť může mít i fatální následky.

Syndrom suchého oka

Abyste se nestali obětmi syndromu suchého oka, měli byste myslet na častější mrkání a tím zavlažování oční sliznice, ovšem ne vždy lze tomuto syndromu zabránit. Porucha totiž může být způsobena i špatným složením slzného filmu, který vy rozhodně nijak neovlivníte. Slzný film je tvořen lipidovou, vodnatou a mucinovou složkou. Jakmile nejsou v rovnováze, může docházet k menší tvorbě slz a tím i k porušení slzného filmu, což následně vede k vysoušení očí.

Autor: dany bayAutor: dany bay

A co za tím vlastně stojí? Nedostatečná tvorba slzného filmu závisí na věku, pohlaví, hormonální změny, imunologická nebo zánětlivá onemocnění, ale také nošení kontaktních čoček či pobývání v klimatizovaných či přesušených místnostech.

Projevy syndromu suchého oka

Syndrom suchého oka má jasné a charakteristické projevy, které nejsou jednodenní záležitostí, ale opakují se a obvykle každý den. Ihned po probuzení můžete cítit pálení, zarudnutí a suchost v očí, ta se ale může také dostavit až v průběhu dne, kdy máte pocit, jako by vám do oka spadlo smítko nebo prach, který však nelze vypláchnout a nepomohou ani zvlhčovací kapky do očí.

Léčba

Příznaky syndromu suchého oka rozhodně neberte na lehkou váhu a vyhledejte odborného lékaře, který vám pomůže. Syndrom suchého oka nelze nikdy zcela vyléčit, nicméně existuje metoda kapání umělých slz, která je velmi účinná a poté také operace slzných kanálků. Ta je ale tím nejzazším řešením.

Článek Suché a pálivé oči - alergie nebo syndrom? byl publikován 2. května 2015 v 12.00 v rubrice Nemoci a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...