Jak vypadá salát, co zasytí a pomůže zhubnout?

Tagy:  zelenina, zdraví, bílkoviny, tuky, sacharidy, stravování, jídelníček

Sponzorované odkazy:

Jak vypadá salát, co zasytí a pomůže zhubnout?

Zdravá strava samozřejmě zahrnuje nespočet potravin, které jsou velmi prospěšné pro vaše tělo a jeho správné fungování. Pokud chcete být zdravotně v pořádku a k tomu dobře vypadat, na každodenní smažené pokrmy a spousty sladkostí raději zapomeňte. Někteří lidé žijí v domnění, že je zdravá strava nepestrá, nudná a nepříliš chutná. Opak je ale pravdou, stačí jen najít ty správné recepty a pochutná si celá rodina.

Co do zdravého stravování rozhodně patří je zelenina. Pod tímto pojmem si možná představíte něco, čemu dvakrát nefandíte, my vám ale můžeme ukázat, že si lze připravit chutné obědy, večeře nebo svačiny, které lahodí jak oku, tak chuťovým buňkám.

Saláty jsou skvělou volbou obědu nebo lehké snídaně, a to nejenom v horkých letních dnech. Ovšem nemůžete si dopřát pouze zeleninu, ta vás samotná nezasytí a navíc neobsahuje všechny výživové hodnoty, které organismus nutně potřebuje. Kvalitní salát by měl, kromě dobré zeleniny, obsahovat také bílkoviny a samozřejmě sacharidy a zdravé tuky. Inspirujte se následujícími tipy a připravte si vynikající saláty, které nikdy neomrzí.

Vejce jako zdroj bílkoviny

Abyste si dopřáli bílkovinu, zdaleka nemusíte pokaždé sáhnout po masu nebo rybě. Skvělou obdobou jsou také vejce, která do zdravého a vyváženého stravování rozhodně patří. Připravte si například chutný salát z polníčku, cibule, vejce na tvrdo a ochuťte jej olivovým olejem a balzamikovým octem. Balzamikový ocet je skvělým dochucovadlem, díky kterému nemusíte použít ani špetku soli či jiného koření.

Autor: alphaAutor: alpha

Avokádo jako zdroj tuků

Tuků se při zdravém stravování rozhodně nebojte a naopak je do jídelníčku zařaďte i v případě redukční diety. To ovšem neznamená, že si k obědu osmažíte řízek nebo spořádáte porci hranolek. Místo těchto mastných variant zvolte zdravé avokádo, které je výborným zdrojem omega 3 mastných kyselin. Co říkáte například na mix listových salátů s čerstvým avokádem a jogurtovým dresinkem, který je zase zdrojem bílkovin.

Autor: Geoff PetersAutor: Geoff Peters

Tofu jako náhrada masa

Ne každý si potrpí na maso a nutno podotknout, že ne vždy máte chuť a čas jej připravovat. Pakliže se vám nechte strávit u plotny delší dobu, než je nezbytně nutné, místo masa vyzkoušejte chutné uzené tofu, které milují nejenom vegani na celém světě. Tofu jednoduše nakrájíte na kostičky a přimícháte do listového salátu. Přidat můžete také ořechy, brusinky pro zvláštní chuť a samozřejmě olivový olej, který je zdrojem kvalitních tuků.

Autor: Stacy SpensleyAutor: Stacy Spensley

Těstoviny jako sacharidová bomba

Pokud nedržíte zrovna redukční dietu a můžete si dovolit zařadit více sacharidů, zvolte rozhodně těstovinový salát. Výhodou těstovinového salátu je fat, že vydrží delší dobu čerstvý a můžete jej zvolit jako rychlou večeři například v případě, kdy chcete dojíst zásoby nebo, lidově řečeno, zbytky z obědu. Těstoviny uvařené al dente smíchejte s olivovým olejem, přidejte bazalku, čerstvá rajčata, olivy a případně zeleninu dle chuti.

Autor: jeffreywAutor: jeffreyw

Článek Jak vypadá salát, co zasytí a pomůže zhubnout? byl publikován 30. května 2015 v 11.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...