Umíte odpočívat? Zjistěte to ještě dnes

Tagy:  relax, odpočívání, energie, tělo, organismus, mysl

Sponzorované odkazy:

Umíte odpočívat? Zjistěte to ještě dnes

Odpočinek je pro lidský organismu naprosto nezbytný, o tom není pochyb. Aby mohlo tělo správně fungovat a být aktivní a plné energie, musí také regenerovat. V dnešní hektické době se ale relaxaci spousta lidí vůbec nevěnuje a dokonce si tento fakt ani neuvědomuje. Lidé totiž nejenom, že na odpočinek zapomínají nebo jej přehlíží, ale dokonce zapomněli, jak by měl vlastně vypadat. Dokážete vy vůbec odpočívat?

Jak poznat, že potřebujete odpočinek?

Žádné tělo není stroj, proto jednou za čas potřebuje jednoduše vypnout. Pokud jeho signály delší dobu ignorujete a chováte se nezodpovědně, můžete se dostat do opravdových problémů. Jakmile jste ,,přetaženi" a je toho na vás jednoduše moc, nejenom tělo, ale také mysl začnou stávkovat. Příznaků může být spousta a mohou se značně lišit, nicméně k těm nejčastějším patří samozřejmě únava, a to extrémní, celkové vyčerpání, slabost, až malátnost, třesy v rukou a nohou, svalové křeče, dále pak také závažnější problémy jako trávicí obtíže, nevolnost, průjmy či naopak zácpy a podobně. Vyčerpání se může negativně projevit také na vašem vzhledu, neboť pleť rázem zešedne, objeví se kruhy pod očima, možná akné nebo první vrásky a nemluvě o vypadávání vlasů a lámavosti nehtů. K dalším příznakům se řadí také psychické problémy, jež mohou vyústit v těžké depresivní stavy a pocity nicotnosti.

Jak odpočívat?

A jak tedy odpočívat, aby se vskutku jednalo o aktivitu, ze které tělo načerpá dostatek energie a mysl bude v naprostém klidu? Následující tipy by vám měly snadno pomoci, naučit se správně relaxovat.

Autor: amysphereAutor: amysphere

Vypněte elektroniku

Možná máte pocit, že ležení na gauči a sledování televize patří k odpočinku, ale opravdu tomu tak není. Polehávání a nic nedělání by bylo v pořádku, nicméně televize a jiná elektronika produkuje řadu vln, které namáhají mozek a zatěžují mysl. Pokud tedy často sledujete televizi anebo jste stále na počítači, váš organismus prakticky nikdy neodpočívá. Vypněte proto na jeden den televizi, počítač a snažte se omezit i kontakt s mobilním telefonem. Vaše tělo a především hlava vám velmi poděkují.

Jděte do přírody

Již v dávném starověku myslitelé věřili v mocné dary přírody a především v její energii, kterou dnešní lidstvo podceňuje. Stromy, rostliny a zkrátka vše živé má ale neuvěřitelnou schopnost vám ,,dobít" baterky, proto se jděte projít do leda, sedněte si na louku či alespoň do klidnějšího parku a chvíli nerušeně odpočívejte.

Hýbejte se

,,Pojď si zaběhat nebo na jógu". Ne, dnes chci odpočívat". Možná i vás obdobnou větu řekl váš blízký člověk a pravděpodobně ani netušil, jak je nesmyslná. Je vědecky prokázáno, že při sportovní aktivitě člověk může odpočívat a především se nabíjet energií, proto se nebraňte pohybu, a to v jakékoliv formě.

Autor: Moyan BrennAutor: Moyan Brenn

Článek Umíte odpočívat? Zjistěte to ještě dnes byl publikován 3. července 2015 v 19.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...